Ердоган официално се извини на Путин за сваления изтребител

OFFNews 27 юни 2016 в 16:38 13518 23

Турският президент Реджеп Таип Ердоган е изпратил до Владимир Путин официално писмо, с което се извинява за сваления на 24 ноември руски изтребител Су-24, става ясно от изявление на Кремъл, цитирано от руски медии. 

"Държавният глава на Турция изрази дълбокото си съчувствие и съболезнование към близките на загиналия руски пилот и каза "съжалявам", заяви говорителят на Кръмъл Дмитрий Песков.  

В писмото Ердоган нарича Русия "приятел и стратегически партньор" и настоява, че Турция никога не е имала желание или намерение да свали руски самолет.

"Турската страна пое всички рискове и усилия да върне тялото на руския пилот от сирийската опозиция обратно в Турция. Организацията на процедурите преди погребението бяха извършени в съответствие с всички религиозни и военни практики", се казва в текста.

Според Анкара властите са се отнесли към семейството на загиналия военен Олег Пешков като към турци и са готови на всякакви инициативи, за да намалят причинените болка и щети. Освен извинението си, Реджеп Ердоган е предложил на Москва съвместна работа по въпросите на сигурността в региона и борбата срещу тероризма.

Продължава разследването на турския гражданин, заподозрян за смъртта на руския пилот, се посочва в документа. Изтребителят се разби на сирийска територия. Двамата пилоти катапултираха, но Пешков бе убит от картечен огън. Първоначално отговорност за смъртта му пое турският националист Алпарслан Челик, но по-късно отрече да има общо със случая и бе оневинен от съда. Днес обаче отново стартира делото срещу него, този път заради свалянето на руския хеликоптер Ми-8, който се разби при операция за спасяване на пилотите на изтребителя. При катастрофата загина един руски войник. На Челин е наложена забрана да напуска страната.

Свалянето на изтребителя влоши рязко отношенията между двете държави. Според версията на Анкара летателната машина е навлязла в турското въздушно пространство и пилотът е бил предупреден неколкократно за това. Русия отрича твърдението и настоява, че самолетът Су-24 е летял над Сирия, когато е бил поразен от турски F-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

22

Red or Dead

28.06 2016 в 12:02


'Кукумицина на деня'

Too Much “IQ & financial might“..... killing US every time.....again & again....


Алооо....А..лноподатливиЮт, епилирай си се редовно, ама не ни занимавай с еврогейските ти тегоби,казах ти сто пъти, въртиш един и същ репертоар като развален грамофон, СКУЧЕН си, и прекалено ДОСАДЕН, това беше единствената причина да те ...САЙДИСАМ, ама си дотук, КАПИШ, нека санитарите в Карлуково да ти уйдисват на “високия IQ и финансова ТИ мощ“:):):)

Дано се досетиш как ще си ГО преместим от....оценките на НИСКО РЕЙТИНГОВИ “умни..красивици...“

14847

20

БирникЪ

28.06 2016 в 09:16

Мдааа, нема туристи, нема кинти. Още ще плаче Ердоган, дето се е правил на мъж.


16193

15

SC

27.06 2016 в 21:55

Извинете, грешно съм сметнал - преди седем месеца е било. Значи паметта му е още по-къса.

16193

14

SC

27.06 2016 в 20:56

А преди осем месеца ревеше с пълно гърло, че никога няма да се извини. Ислямистката памет е толкова къса...