Против войната съм, но...

Трябва ли да бъдат санкционирани роднините и приятелите на руските политици, които подкрепят войната? Ами ако тези роднини са против войната?

OFFNews 02 ноември 2022 в 11:27 9858 6

Песков

Снимка "Важные истории"

Говорителят Дмитрий Песков и дъщеря му Елизавета.

Войната, която Русия разпали в Украйна, носи смърт на украинци и руснаци. В много руски семейства също има разногласия: някои от роднините им са за войната, а други - против нея. Семействата на руските политици не правят изключение - с тази разлика, че тези политици лично са взели решенията, свързани с войната. В някои случаи техните съпруги и деца са се установили в чужбина и сега публично правят антивоенни изявления. Те често дължат постовете си, недвижимите си имоти в чужбина и парите си на "ястребите".

До каква степен семействата и приятелите на руските политици трябва да носят отговорност за своите действия? Ето някои случаи, в които отговорът не е очевиден, съобщава "Важные истории".

Несъгласие

Роднини и приятели на губернатора на Московска област Андрей Воробьов и сенатора Юрий Воробьов

"Нищо на света не може да оправдае насилието. Руснаците не избраха тази война. Не ни попитаха. Молим се за живота на украинския и руския народ. Срамувам се", пише Светлана Калининска - тогава съпруга на Максим Воробьев, брат на губернатора на Московска област Андрей Воробьев, в Instagram на 24 февруари 2022 г. (днес двойката е официално разведена).

Бащата на Андрей и Максим - сенатор Юрий Воробьов, е близък приятел на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Благодарение на тази връзка членовете на семейството правят кариера в политиката и бизнеса. Воробьовци подкрепиха войната от самото начало: "Нашият президент взе решение, което има за цел да защити сънародниците ни и да предотврати заплаха за страната ни", заяви на 28 февруари губернаторът Андрей Воробьов. "Гласувах за ("специалната операция")... Много правилно, навременно и смело решение", заяви сенатор Юрий Воробьов, който е под международни санкции.

Калининска дължи на Воробьов чуждестранните си активи. През 2007 г. тя и Максим Воробьов купуват апартамент в Париж за 12 милиона евро. А бизнесът им процъфтяваше, не на последно място благодарение на връзките на баща ѝ и брат ѝ. Калининска разказва, че е напуснала Русия заедно с децата си през 2014 г., но се е развела с Максим Воробьов едва наскоро. След развода апартаментът остава за нея. "(Заради антивоенната реч) нямаше натиск. Напуснах (Русия) отдавна, не общувам с никого от години и никой не се интересува от мен там, освен родителите ми. Никой не следи публикациите ми, мненията ми... няма значение за никого там (в Русия)", обяснява Калининска.

За клана Воробьови антивоенните съпруги (от известно време бивши съпруги) с бизнес и активи на Запад не са изолиран случай. "Нито аз, нито моите деца сме подкрепяли и никога няма да подкрепим войната и убийството на хора сега, в миналото или в бъдеще", пише Мирей Воробьова, бивша съпруга на братовчеда на губернатора на Московска област Артьом Воробьов.

Мирей управлява фонд, който инвестира в Съединените щати и други страни, и уверява, че фондът няма връзка със семейството на бившия ѝ съпруг. Според нея тя се развежда с Артьом Воробьов през 2016 г. Но тя все още не се е оттеглила от Morozovo Arena, свързан с Воробьови, защото, както казва, не може да продаде своя дял.

Дъщерята и бившата съпруга на прессекретаря на президента Дмитрий Песков

"Аз съм против войната. Нито един сантиметър от анексираната земя не струва живота на един човек. А ако този човек е вашето дете? Готови ли сте да го пожертвате заради амбициите си? Аз определено не съм... Като дъщеря и внучка на дипломати подкрепям дипломатическото решаване на конфликти. Именно затова съществува дипломацията. Пълен край", написа бившата съпруга на Дмитрий Песков, Екатерина Солоцинска, в Instagram. Дъщерята на Песков - Елизавета, публикува в своя Instagram и след това изтри хаштага "#не-война".

Солоцинска живее във Франция от около седем години: през юни 2017 г. тя постъпва на работа в Россотрудничество и става ръководител на Руския център за наука и култура в Париж. Година по-рано френската компания "Сириус", която Солоцинска и Елизавета Пескова основават, купува апартамент от 180 кв. м в центъра на Париж за 1,7 млн. долара, както установява Антикорупционният фонд на Алексей Навални.

Във френските документи се посочва, че Солоцинска "няма професия". Нито тя, нито Елизавета Песков отговориха на въпроса дали парите на Дмитрий Песков са били използвани за закупуването на апартамента в Париж. Сега Солоцинска се занимава със собствен бизнес - организира пътувания до Франция, Индия и Турция.

В началото на юни Европейският съюз наложи персонални санкции на Елизавета Пескова; ден преди това тя успя да се оттегли от френската компания "Сириус", прехвърляйки своя дял на Солоцинска.

Дъщерята на сенатор Едуард Исаков

"Може да се каже, че не съм избрал тази власт, но й се отдадох с мълчанието, бездействието и страха за живота си, въпреки че знаех за нейната жестокост и безнравственост.... Сега заради нашето правителство страда не само нашият народ, но и съседните народи", написа дъщерята на сенатор Едуард Исаков - Диана, в Instagram след началото на войната.

Сенатор Исаков е професионален състезател по силов трибой и спортен треньор в Югорск, а от 2004 г. се занимава с политика, като се присъединява към "Единна Русия". "Няма да се успокоя, докато и последният укронацист не се окаже под земята или зад решетките", каза Исаков през октомври. След като дъщеря му Диана напуска Русия и дава интервю за "Медуза" и руската служба на Би Би Си, в което разказва за антивоенната си позиция и сложните си отношения с баща си, сенатор Исаков се отрича от нея.

"Тя изразява позицията си срещу специалната военна операция, срещу политиката на страната си... Тя продава баща си, семейството си, родината си и напуска Русия. Трудно е да подбираш думи, когато дъщеря ти се окаже предателка... От момента, в който разбрах, че тя има антируска позиция, ние не общуваме, не ѝ осигурявам жилище", пише Исаков в канала си в Телеграм.

Диана Исакова изразява отношението си към ограниченията, с които се сблъскват руснаците след началото на войната, в своя Instagram: "Повечето от успешните държави вече са блокирали влизането за нас... Искам да кажа: "Защо трябва да бъда наказана толкова сурово?! Защото искам мир, срамувам се от тази война! Аз не съм с тези, които воюват! Защо тази несправедливост трябва да падне върху моите плещи?!" Но това би било безотговорно, сякаш не съм отговорна за това, което се случва в тази страна. Разбира се, че съм. Ако не аз, тогава кой?".

Дъщерята на депутата от Държавната дума Ирек Богуславски

"Радвам се, че чувствата все още живеят в много хора и че все още сме способни да споделяме загубата, болката, страха... надеждата и вярата в светлото бъдеще", написа в своя пост в Instagram Карина, дъщеря на депутата от Държавната дума Ирек Богуславски. Тя се интересува какво може да се направи, за да се запази мирът, освен протестите и активността в социалните мрежи, като отбелязва, че ѝ е трудно да "бъде неволен участник в тази глобална трагедия" (постът вече е изтрит).

След като завършва МГУ, Карина Богуславска се записва в университета Birkbeck в Лондон и в международното бизнес училище Hult. Сега живее в Лондон. От 2016 г. Богуславска се занимава с бизнес, като открива компании в САЩ, Швейцария и Обединеното кралство. На 24 февруари 2022 г. (денят, в който Русия нахлува в Украйна) компанията на Богуславска купува луксозен хотел в Италия. Тя не отговори на въпроса дали парите на баща ѝ са били използвани за този бизнес и дали тя самата или нейното имущество може да бъде подложено на санкции.

Милиардерът депутат Богуславски, основател на производителя на битова химия Nefis Group, обеща в предизборния си клип да спаси Русия от "натиска на Запада".

Дъщерята на депутата от Държавната дума Ирина Роднина

"Последните няколко седмици прекарах парализирана от неверие, обзета от гняв и скръб заради тази ужасна и несправедлива война. Наистина не вярвах, че Путин някога ще стигне толкова далеч, но за съжаление грешах... Нахлуването в суверенна държава, бруталното нападение и убийството на цивилни граждани е варварство, което не само физически унищожава Украйна, но и живота на милиони хора. Прекланям се пред храбростта на украинците, които се борят за своя дом", написа дъщерята на депутата от Държавната дума Ирина Роднина - Альона Минковская, в своя Twitter през март 2022 г.

Депутатът Роднина - бивша трикратна олимпийска шампионка по фигурно пързаляне - е подложена на международни санкции заедно с останалите руски депутати, които са приели закони, насърчаващи войната. Наскоро Роднина се изказа за създаването на доброволни военни отряди от спортисти, които да бъдат изпратени в Украйна: "Навярно това е правилно... Знам, че в някои региони спортистите по борба вече са отишли, за да станат доброволци... Мисля, че това е гражданска позиция. Уважавам хората, които са взели такова решение."

Альона Минковска е журналист в САЩ, има предавания в американски новинарски сайтове, а от 2009 до 2012 г. работи за Russia Today. Омъжена е за гражданин на САЩ и притежава апартамент в Лос Анджелис и къща (заедно със съпруга си). Минковска не отговори на въпроса дали очаква някакви санкции срещу нея.

В интервю за Khodorkovsky Live Минковска споделя за политическия разрив в семейството си: "С майка ми отдавна нямаме общ политически език, възгледите ни са много различни... Опитвам се да предам мнението си, информацията, която виждам и чета, и, разбира се, има моменти, когато просто не говорим по тази тема, не я обсъждаме... Бих искала да поддържаме връзка, за да може тя да вижда внучката си."

В Държавната дума на Русия Роднина е подложена на натиск: депутатът Роман Терюшков предлага тя публично да оцени изявленията на дъщеря си.

Санкциите не са точна наука

"Работата в тази област е по-скоро изкуство, отколкото точна наука... Много зависи от законите на страната, която налага санкциите. Това зависи от степента, в която местните съдилища позволяват на политиците да налагат определени ограничения. Влияние оказват и особеностите на конкретния случай: какви средства са били използвани за придобиване на определени активи, преди колко време и при какви обстоятелства те са били прехвърлени от главното лице (политика) на неговите роднини и т.н.", обсъжда личните санкции юристът на Transparency International Куш Амин.

Той смята, че отговорът на въпроса дали роднините на даден политик трябва да бъдат включени в списъка със санкции зависи най-вече от това дали между тях има финансови връзки. Ако няма такава връзка, е малко вероятно роднините да влязат в тях. "Решението за налагане на санкции може да бъде оспорено. Правителството ще се нуждае от нещо, за да обоснове решението си, а наличието или отсъствието на широко финансово припокриване може да се окаже решаващ аргумент за съда", разсъждава Амин.

Но правните основания за лични санкции не са единствените. Съществуват и етични. "Законно и оправдано ли е да се нанасят вреди на хора? В кои случаи е допустимо да се причини законна вреда на лице или група лица... е предмет на разгорещени дебати сред философите", казва Джеймс Патисън, професор по политически науки в Университета в Манчестър. Според него понякога може да е оправдано да се навреди на лице, което не е пряко замесено в събития, причиняващи вреда на други хора. "Ако дадено лице се е облагодетелствало от престъплението или несправедливостта, ако е било бенефициент от тях или ако увреждането на това лице може да доведе до благо, което е значително по-голямо от това увреждане", обосновава се професор Патисън, като отбелязва, че точно такъв е случаят със санкционираните роднини.

"Те не са лично виновни, но често са бенефициенти на несправедливост. Освен това нанасянето на вреда може да доведе до нещо добро, независимо дали става дума за предотвратяване на корупция, политическа промяна, спиране на кръвопролитията и т.н." Патисън смята, че вредите, нанесени на роднините на политиците, трябва да бъдат съизмерими: "Да речем, че ако потомците на даден клептократ живеят с неговите пари, те де факто са бенефициенти на корупцията. Но санкциите срещу тях трябва да се отнасят само до портфейлите им, а не до други аспекти на живота им, независимо дали става дума за гражданство, свобода или нещо друго. Те лично не са извършили нищо нередно."

Трябва ли при налагането на санкции да се вземат предвид мненията и публичните изявления на роднините на политиците (техните антивоенни или антикорупционни позиции)? Патисън не смята така: "Мисля, че малко политически философи биха казали, че санкциите срещу такива деца (и други роднини) трябва да зависят от личните им възгледи, от това какво мислят за войната, корупцията и други подобни. Ако те са бенефициенти на несправедливост, да кажем война, ако са се възползвали в голяма степен от корупционните практики на родителите си, те може би са отговорни за това. Дори да са пацифисти, например. Разбира се, да се навреди на невинни хора е ужасно, но в някои случаи бездействието може да доведе до още по-отвратителни последици."

В екстремни ситуации прагът на достатъчните основания за налагане на санкции също може да се промени. И това се отнася както за правните, така и за етичните основания.

"В изключителни случаи, като тези на война, някои практики стават морално допустими и евентуално морално задължителни, които при липса на изключителни обстоятелства не биха могли да се считат за оправдани. Те могат да включват санкции срещу роднини на ключови (политически) играчи, дори ако самите те са напълно невинни", казва Шмулик Нийли, професор по политически науки в Северозападния университет (САЩ).

Той дава пример с роднините на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, които в края на 80-те години на миналия век отприщват истинска война в Колумбия, продължила няколко години: "На практика имаше сражения - и поръчкови убийства, и дори взривяване на пътнически самолет. В разгара на конфронтацията Ескобар се опитва да изведе семейството си от страната, за да продължи да се бие, без да се интересува от тяхното благополучие. След това президентът на Колумбия се обръща към няколко държави с молба да не допускат семейството на Ескобар. И успява, въпреки че, например, осемгодишната дъщеря на наркобарона е напълно невинна. Въпреки това, при такива извънредни обстоятелства, дори санкции срещу детето се считат за допустими."

Нийли обаче не вярва, че този аргумент може да се използва за безразборни санкции срещу всички руснаци - няколко западни държави отказаха да издават визи на руснаци или да им разрешат да преминават през тяхна територия: "Зад тези забрани стои разбираема, но не непременно правилна калкулация: ако останат в Русия... потенциалните бежанци е по-вероятно да бъдат повлияни от погрешни правителствени политики, отколкото от чужбина. Намирам този подход за съмнителен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

03.11 2022 в 11:20

ЕС сам си нарушава собствените санкции, собствените закони.

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

03.11 2022 в 11:18

Член 21 - Недискриминация
Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
В областта на прилагане на Договорите и без да се засягат техните особени разпоредби, се забранява всяка форма на дискриминация, основана на гражданството

-5426

3

Бай Пешо от Перни 6

03.11 2022 в 11:17

Хартата на основните права на Европейския съюз



Член 11 - Свобода на изразяване на мнение и свобода на информация
Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите.
Свободата и плурализмът на медиите се зачитат.

22548

2

dolivo

02.11 2022 в 19:16

кървавите парички га взимахте, сичко наред, сега неудобно

ако не сте ги изпрали добре, заслужавате да сте санкционирани

почвай да даваш на Украински благотворителни организации, и белким те освободят

-529

1

6екеr4о

02.11 2022 в 15:20

Колко ли от изброените персони в статията са искрени!? Аз съм силно скептичен! По времето на тодорживковия режим бе приет мракобеснически Закон за собствеността на гражданите, който ограничаваше собствеността на едно семейство до едно жилище. Ако се придобиеше второ по наследство, чрез дарение или по друг начин, то следваше да се продаде чрез местния Общински народен съвет по държавно определена цена. Тази изродска разпоредба на практика разтрогна доста бракове, фиктивно, с цел да бъде запазена собствеността. Та и тея сега...