Протести в Москва срещу присъдата на „Пуси Райът”

19 август 2012 в 14:38 2651 4

Протест в подкрепа на Pussy Riot в Украйна. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Протест в подкрепа на Pussy Riot в Украйна. Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Русия днес се отбелязва 21-вата годишнина от Августовския пуч през 1991 г. В Москва хората полагат бели цветя пред плочата на защитниците на демокрацията на пресечката между улиците „Новий Арбат” и „Садовое колцо”. В хода на церемонията бе задържана активистка, която бе с маска в знак на солидарност с осъдените на две години затвор участнички в пънк-групата „Пуси Райът”, предаде радио„Свобода”.

Очаква се по-късно днес руската опозиция да проведе пред сградата на правителството митинг, който е съгласуван със столичните власти. В него ще вземат участие членове на „Републиканската партия” и „Яблоко”, представители на Московския Хелзинкски комитет, „Мемориал” и други организации.

Московски съд осъди трите млади пънк-музикантки от групата с провокативното име „Пуси райът” за „хулиганство”, като те ще бъдат лишени от свобода за две години. Престъплението бе „пънк-молитва”, изпълнена в московската катедрала „Христос Спасител”, в която те призоваха дева Мария за свалянето на президента Владимир Путин. Акцията на музикантките привлече вниманието на множество световни артисти. Пол Макартни, Мадона, Стинг, Бьорг и много други се обявиха в защита на „Пуси райът” и остро разкритикуваха действията срещу тях.

Политиците от дезорганизираната руска опозиция и правозащитниците изглежда се вдъхновиха от новата обща цел и проведоха протести пред сградата съда в петък в подкрепа на осъдените, които иначе бяха малко известни извън московските кръгове за алтернативна музика преди арестите, коментират световните медии.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън осъди присъдите, дадени на участниците в групата „Пуси райът”. „Както свидетелства неправомерното отношение към членовете в групата в съда, така и присъдата, дадена на участниците в „Пуси райът”, ни карат да се усъмним в уважението на Русия към международните правни норми и нейните ангажименти за справедлив и прозрачен процес”, каза Аштън. „Присъдата на „Пуси райът” стана поредната политическа присъда срещу опозиционерите в Русия. Тази тенденция не може да не ни тревожи”, заключи Аштън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!