Протести посрещнаха Обама в Атина, стигна се до сблъсъци

OFFNews 15 ноември 2016 в 22:14 7293 6

Снимка RT

Протести посрещнаха американския президент Барак Обама в Гърция. 

Около 3000 демонстранти, поддръжници на леви групи и студенти, организираха протестно шествие в Атина срещу посещението на Обама.

Стигна се до сблъсъци, след като протестиращи опитаха да преминат през полицейския кордон, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ. 

Полицията изолира демонстрантите извън местата, където пребивава Обама, а гръцките власти забраниха демонстрациите в широк кръг около центъра на Атина.

С охраната на реда по време на посещението на Обама в Гърция бяха ангажирани 5000 полицаи. 

Барак Обама е в Гърция като част от последната си международна обиколка като американски президент. В рамките на обиколката си той ще посети още Германия и Перу. 

По време на посещението си Обама похвали Гърция за състраданието към мигрантите и за това, че е една от петте държави в НАТО, отделящи 2% от БВП за отбрана. 

"Гърция направи това по време на тежки икономически времена. Ако Гърция може да изпълни този ангажимент на НАТО, значи всички наши съюзници в НАТО трябва да могат да го направят", подчерта Обама.

Горди сме да броим Гърция като един от нашите най-близки съюзници и един от най-големите ни приятели, каза още той. 

Обама допълни, че на Гърция са необходими мерки за икономически растеж - реформи, съкращения с дневен ред за икономически ръст, но това би било трудно без механизъм за облекчаване на гръцкия дълг. Строгите икономии сами по себе си не могат да донесат просперитет, подчерта американският президент.

Той обеща да призове кредиторите да помогнат на Гърция по пътя на възстановяване.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък заяви, че е време за намаляване на гръцкия дълг. 

Той добави, че след 7 години народът на Гърция не може да приема още строги мерки за икономии.

Гръцкият премиер поясни, че с Обама са обсъдили международните предизвикателства, регионалната сигурност и мигрантската криза, както и укрепване на двустранното сътрудничество, енергийни проекти и инвестиции между САЩ И Гърция.

Ципрас похвали Обама за това, че се е борил за правата на хората, без значение от цвета, религията и сексуалната ориентация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

7

El Commandante

16.11 2016 в 10:06

Къс, от Гърция церен себек, къс!!!

63994

3

Red or Dead

15.11 2016 в 23:01

Само да уточня, че в Гърция НЯМА “гръцки хелзински комитет“, НЯМА “Америка за Гърция“, НЯМАТ улица “Козяк“,дори 90 те години имаха “наглостта“ да изгонят Шести американски флот, въпреки, че беше доста голям източник на средства за Гърция, просто гърците са си ТАКИВА, мечтая си да изградим и ние такова гражданско общество..

77927

2

El Commandante

15.11 2016 в 22:38

Гърцолята не стат церна маймуна да ги сантазира и да им разпрая сасми....

25665

1

Victimized

15.11 2016 в 22:38

"Около 3000 демонстранти, поддръжници на леви групи и студенти, организираха протестно шествие в Атина срещу посещението на Обама" Е, та той Хюсейн е ляв отвсякъде, освен ако гърците не са от другите леви, много леви станаха напоследък, едните искат едно , другите друго. А къде отидоха десните. Или останаха само крайно десните ?