Процес за корупция по време на война: Възобновени са делата срещу израелския премиер

Кристина Минчева 05 декември 2023 в 14:30 953 0

Бенямин Нетаняху

Снимка БТА/АП

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Процесът за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху беше подновен в понеделник в Окръжния съд на Йерусалим. Той беше спрян заедно с всички други неспешни случаи преди два месеца заради нахлуването на "Хамас" на 7 октомври, когато около 3000 терористи преминаха границата с Израел от Ивицата Газа, убиха около 1200 души и взеха над 240 заложници. Израелският министър на правосъдието Ярис Левин отмени извънредното положение от 1 декември и каза, че повечето съдебни процеси могат да бъдат възобновени, съобщава "Ню Йорк таймс".

Процесът срещу Нетаняху за корупция започна за първи път през януари 2020 г. Това го направи първия действащ израелски министър-председател, който се яви в съда като обвинен в измама, злоупотреба с доверие и подкуп.

Премиерът е изправен пред обвинения по три отделни случая. Той отрича да е извършил нарушение.

Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие във връзка с твърдения, че е получавал подаръци като пури и шампанско от задгранични бизнесмени.

Обвинен е и в измама и злоупотреба с доверие, както и намеса в работата на един от водещите израелски вестници заради искане в него да се отразяват "добри новини за правителството" в замяна на ограничаване тиража на един от основните конкуренти на вестника.

В най-сериозния случай Нетаняху е обвинен в подкуп, измама и злоупотреба с доверие за предполагаемо предоставяне на регулаторни ползи на стойност повече от 250 милиона долара на неговия приятел Шаул Елович, който беше контролният акционер в телекомуникациите компания Bezeq.

Прокуратурата казва, че в замяна Елович е осигурил положително отразяване на министър-председателя в притежаван от него онлайн новинарски сайт, наречен Walla! Новини. Елович отхвърля обвиненията.

В началото на сесията в понеделник държавният прокурор Йехудит Тирош каза, че обвинението по едното дело ще приключи с представянето на своя случай до януари. Той добави, че вероятно ще отнеме още месец или два след януари, за да приключи наказателното преследване по другите две дела.

Седмичните изслушвания в процеса за корупция срещу Нетаняху ще бъдат намалени до два пъти седмично вместо сегашните три, след като съдът уважи искането на адвоката, който се позова на липсата на готовност на Нетаняху да се подготви за показанията заради продължаващата война срещу "Хамас".

Израелският министър на регионалното сътрудничество Давид Амсалем разкритикува възобновяването на процеса по време на война.

„Война? Отвлечен? Евакуирани? Икономика? Не и не… Това, което е най-важно сега, е да се поднови процесът срещу Нетаняху и да се ангажира министър-председателят на Израел с неоснователните свидетелства и измамни дреболии“, казва Амсалем. 

Нетаняху нарече обвиненията опит на либералните и медийните елити на Израел да свалят правителството. Съгласно израелското законодателство той не е длъжен да се оттегли от длъжност, освен ако не бъде осъден и тази присъда се поддържа по време на процеса на обжалване.

По-рано тази година депутати от дясната партия на Нетаняху "Ликуд", внесоха законопроект , който щеше да лиши главния прокурор от възможността да наблюдава съдебното преследване на правителствени министри, включително министър-председателя. По-късно законопроектът беше оттеглен на фона на засилването на протестите, продължаващи от месеци, срещу усилията на правителството да наложи повече власт над съдебната система.

С подновяването на процеса позицията на Нетаняху пред израелската общественост се влоши. Много израелци обвиняват неговото правителство за неуспеха на службите за сигурност да предотвратят атаката на "Хамас" от 7 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!