Прокурор Наташа нарече Ленин "изверг" и го постави редом до Хитлер

Юлиуш Висожински 04 ноември 2016 в 22:00 12441 6

Наталия Поклонская, която още наричат "прокурор Наташа" и "прокурорката-покемон"

Бившият главен прокурор на Крим и настоящ депутат в руската Дума Наталия Поклонская нарече Ленин "изверг" и постави името му редом до Троцки, Хитлер и Мао Дзедун - все тирани, заради които през XX век "е пролято море от човешка кръв".

Поклонская, по-известна в медиите като "прокурор Наташа", заяви, че "изверги на XX век като Ленин, Троцки, Хитлер и Мао Дзедун" не са се сблъсквали с толкова силно отрицание в историографията, колкото "добрия и милостив държавник" Николай II.

"В историята няма толкова оклеветяван държавен деятел, колкото последният руски император Николай Александрович. В продължение на много десетилетия народът слушаше единствено подигравки и омраза по отношение на своя убит Цар", казва Поклонская в коментара си, посветен на Деня на народното единство.

Подобна оценка за Ленин едва ли ще впечатли особено силно публиката в България, но в днешна Русия немалко политици все още приемат ръководителя на Октомврийската революция за национален герой.

И реакцията не закъсня - депутатът от Орловския областен съвет Руслан Перелъйгин призова руската главна прокуратура да установи дали изказването на Наташа не провокира към екстремизъм.

Поклонская към момента брани думите си с тезата, че позицията ѝ е лична и гражданска, а в "Русия има свобода на словото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови