Продоволственият скандал в украинската армия доведе до подмяната на военния министър

Следващата седмица на поста ще го замени шефът на разузнаването Кирил Буданов. А Олексий Резников ще оглави правосъдното министерство

OFFNews 05 февруари 2023 в 16:24 8198 7

Резников

Снимка Getty images

Олексий Резников

Министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде отстранен следващата седмица, но няма да бъде изваден от екипа на президента Володимир Зеленски. Резников ще бъде заменен от ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов, съобщи "Украинска правда", като се позова на източници от президентската канцелария и кабинета на министрите.

"Никой не се съмнява, че той (Резников) трябва да остане в отбора", казват източниците изданието, цитирано и от УНИАН.

Резников се обсъжда за поста министър на правосъдието вместо сегашния правосъден министър Денис Малуски, който може да стане посланик на Украйна в европейска държава.

Според източниците Буданов обаче не желае да оглави военното ведомство.

"За Кирил е много трудно да напусне разузнаването, той не иска да отиде в МО, защото разбира, че това е огромна бюрократична машина. Но нямаме време да го обмислим", обяснява източник от средите на правоприлагащите органи.

Самият Резников коментира, че "не е ставало дума, че трябва да прекрати дейността си на този пост".

"Всеки чиновник трябва да осъзнае, че не е на поста си за цял живот. Той трябва да започне една фаза и да я завърши. Така че съм готов за всяко развитие. Не се срамувам от това, което съм направил. Със сигурност ще имам какво да покажа за това, което съм направил. А за останалото ще видим", казва той.

През януари медиите съобщиха, че Министерството на отбраната е закупило хранителни продукти на завишени цени за военните чрез фирма. Олексий Резников отрече, че доставката на храни за военните е ставала на по-високи цени. Започва разследване и зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов написа оставката си, а военният министър подкрепи решението му, защото така ще бъде възстановено доверието на обществото и международните партньори.

Олексий Резников играеше водеща роля в управлението при отпора на руската агресия и при преговорите със Запада за военна помощ. За последно той бе във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него "значително ще увеличат капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети, както и безпилотни летателни апарати от различен тип".

На 3 февруари става ясно, че служители на МО са хванати да присвояват пари по време на строежа на казармите.

Освен това изпълняващият длъжността началник на отдел "Военно-техническа политика, въоръжение и развитие на военното оборудване" в МО Александър Лиев подаде оставка. Според медийни публикации той имал руски паспорт, но тази информация се оказва фалшива.

На фона на тези скандали украинският президент Володимир Зеленски предприе редица уволнения на висши кадри в опит да сложи край на корупцията по върховете.

Ръководителят на фракцията на партията "Слуга на народа" Давид Арахамия написа в личния си канал в Телеграм, че през пролетта ще има "активни арести на корумпирани служители".

"Може би тая пролет ще пращаме в затвора активно. Като не се получава по човешки, ще бъде по законите на военното време. Скоро ще приключи конкурсът за директор на Националното антикорупционно бюро на Украйна и ще приключим с изграждането на независима антикорупционна инфраструктура. "Не му е сега времето" вече не работи. Някои хора са си изгубили ума и мародерстват без страх или угризения", категоричен бе Арахамия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

7

Джендо Джедев

05.02 2023 в 20:19

Веждичка,

А пък в Япония и за доста по-малко са си правили сепуко. Но на мурзилките понятия като "достойнство", "чест" и "справедливост" не са ви много ясни. В кочината ви велможите оставиха аскера гол като пушка и нищо. :D

22548

5

dolivo

05.02 2023 в 19:33

Нещо по темата? Ето, сменят и разследват

В Руската уж консервички луксозни, а то - сами си пазаруват наборниците

Изкрадено

2099

4

Mateevk

05.02 2023 в 18:18

Същата песен се пееше и при отстъплението от Лисичанск и Североднецк, когато украинците се оттеглиха, след като прецениха, че от военна гледна точка няма смисъл да бранят тези градове повече. Така беше при Соледар, така е и при Бахмут. Докато украинците успяват да удържат руснаците, причинявайки ми по.-големи от украинските загуби, те ще бранят Бахмут, след което могат да се оттеглят на нови позиции. И така вече близо година. Още в началото се говореше как руснаците щели да обкръжат 70-хилядна украинска елитна армия в Донбас и да я унищожат...Е, още не се е случило.

345

3

Джендо Джедев

05.02 2023 в 17:35

Пешко,

За такива привърженици на вечните царе като тебе уволненията за прегрешения наистина са "самоизяждане". Затова и нормалните страни са рай за живеене, а в твоята Матушка превръщат автомобилните фабрики в... дъскорезници. :D

-970

2

Плъховете почват да се самоизяждат :) Ще става и по- интересно след като падне и Бахмут, там изоставиха бая народ на заколение. Втори Мариупул, но този път с унищожението на цялата групировка.

345

1

Джендо Джедев

05.02 2023 в 17:03

А в Путистан Шойгу, въпреки всичките усери на "могучая", е несменяем. Хахахаха! Два свята. Рашисткият е излишен!