Президентът на Хаити бил убит от пенсионирани колумбийски войници

OFFNews 09 юли 2021 в 09:34 3650 0

Президентът на Хаити Жовенел Моиз е убит от отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-има колумбийци и двама американци от хаитянски произход, съобщиха властите.

Продължава издирването на поръчителите на убийството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според Би Би Си става дума за пенсионирани колумбийски войници.

На предавана по телевизията пресконференция късно снощи началникът на полицията Леон Шарл съобщи, че са арестувани и показа двама американци от хаитянски произход и 15 от колумбийците. Показани бяха също множество колумбийски паспорти, автомати, мачете, радиостанции и инструменти, включително чукове и клещи за рязане на болтове.

"Чужденци са дошли в страната ни да убият президента. Имало е 26 колумбийци, идентифицирани чрез паспортите им, както и двама хаитянски американци", каза шефът на полицията.

Той допълни, че трима от нападателите са убити, а осем се издирват.

Във видеоизявление колумбийският министър на отбраната Диего Молано каза, че според предварителна информация замесените в нападението колумбийци са бивши членове на колумбийските въоръжени сили. Той допълни, че Богота ще съдейства на разследването.

Жовенел Моиз бе убит при атака на резиденцията му в Порт-о-Пренс преди два дни. Пострада и съпругата му, която бе откарана за лечение в Маями, Флорида.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови