Перу обяви извънредно положение по границата си с Еквадор заради насилието там

OFFNews 10 януари 2024 в 07:47 1880 1

Насилие в Еквадор

Снимка БТА

Перу обяви извънредно положение по границата си с Еквадор, където въоръжени лица нахлуха по време на ефир в студиото на обществената телевизия.

Маскираните мъже влязоха в сградата на телевизията с автоматични оръжия и експлозиви и пред погледа на зрителите принудиха водещите и гостите им да легнат на земята. Не се съобщава за пострадали. Малко по-късно полицията арестува 13 души. 

През изминалата нощ в различни части на Еквадор бяха регистрирани серия от експлозии, отвличания на полицаи и бягства от затвори в отговор на обявеното от правителството извънредно положение и полицейски час, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Президентът Даниел Нобоа обяви извънредно положение вчера след серия от бунтове в поне шест затвора в страната, които включваха задържане на надзиратели и палежи.

Извънредното положение позволява на въоръжените сили, в подкрепа на полицията, да контролират вътрешната сигурност, включително в затворите, както са го правили и в предишни случаи.

"Току-що подписах указа за извънредно положение, така че въоръжените сили да имат цялата възможна политическа и правна подкрепа в операциите си", заявява Нобоа в съобщение в Инстаграм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика