Престъпността в САЩ води тероризма по жертви 1000 към 1

Последна промяна на 02 октомври 2015 в 21:42 5855 8

Снимка bTV

Умрелите в следствие на рана от огнестрелно оръжие в Щатите са над хиляда пъти повече спрямо жертвите на тероризъм, съобщи Си Ен Ен, цитиран от bTV.

От 2004 до 2013 г. общо 313 американски граждани са загубили живота си заради тероризма - 277 извън границите на държавата и 36 вътре в нея.

В същото време 316 545 души са загинали в следствие на престрелки или битови инциденти с огнестрелно оръжие. Данните са на Центъра за контрол и превенция на заболяванията и включват в себе си  убийствата, самоубийствата и неволните инциденти с огнестрелно оръжие.

Анализът идва ден, след като в колеж в Орегон бяха застреляни 10 души. Барак Обама заяви, че масовите стрелби са се превърнали в нещо обичайно за САЩ, като страната е единствената в света, където през няколко месеца се случва подобна трагедия.

Според Базата данни за глобалния тероризъм за последните 40 години загиналите в следствие на терористични актове в САЩ са 3521 души. Само за 2015 г. обаче загубилите живота си при престрелка са 8512 души.

Бройката на убитите от терористи в света като цяло расте и то най-значително в Близкия изток.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2015 в 11:07

Много точно казано от Off - републиканските бълнувания няма да променят факта, че са наложителни промени в американската федерална конституция, касаеща амендмънтите за свободно притежаване на средства за самозащита. Локалното, щатско законодателство няма необходимите правомощия за по-крути мерки, като например пълната и изключително строга забрана за носене на оръжие.
Що се отнася до здравеопазването, Off, въобще не съм съгласен, поне що се отнася до технологии. Виж в социален аспект е съвсем друга тема.

03.10 2015 в 10:27

06 много неадекватни примери явно си слушал републикански бълнувания. Ако видиш в западна Европа смъртността от престъпления каквито и да са е 10 пъти по-ниска от САЩ а с огнестрелни оръжия е много десетки пъти по-ниска. Специално пък в Тексас хич не отдавна детенце невръстно гръмна майка си, докато тя го учила, да борави с пищов, преди да се научи да чете.....та няма как републиканските бълнувания да са смислени пред фактите. Подобни изродщини на това някой да нахлуе в офис или училище и да стреля наред в Европа се случват веднъж на 10-20 години в САЩ са през седмица и тука няма щати със или без регулации има САЩ с двойно по-малко население и икономическа сила от Европа у с 10-КИ пъти по-висока престъпност и 100-ци пъти повече хора в затворите. Подобно и на здравеопазването Щатите са ужасно назад от Европа. България сме малко по-специален случай на беднотия и беззаконие, но дори тук убийствата с пушкала са по-малко от САЩ а всеки айдук може да си купи автомат или пушка под предтекст че е ловец или просто незаконно (никой не прилага законите нали знаеш, но поне по съвест явно не ходим всички с патлаци и резултата е положителен)

03.10 2015 в 09:20

Глупости! Тия готини цифри от на Обама хората ли я взехте?
Няма да влизам в спор, статистиките и историята не лъже-
Щати със строг контрол над оръжията- Илинойс, Ню Йорк, Филаделфия, Мичиган... не могат да насмогнат да броят стрелбите по улиците. Ако не вярвате, един Гугъл на Чикаго, Детройт, Балтимор...
Във Флорида има над 1 700 000 души със разрешително за носене на оръжие, в Тексас, Аризона и още няколко, даже разрешително не трябва. Я един Гугъл и на Далас, Финикс, Маями...

За да е по ясна картинката- само за предната седмица в супер строгия град Чикаго, града от където е започнал кариера Обама, и където е създавал закони против оръжието, е имало 47 стрелби. Съмнявам се в цял Тексас да са имали толкова за същия период от време. Защо ли...? Защо в Тексас се въздържат от вадене на пистолет? Защото нямат? Вижте статистиките, числата не лъжат. Ама не числа като тези- стрелбата по журналистите във Франция не била тероризъм... Е, така ако ги броим...

Законите важат за тия които искат да ги спазват. На ония от гетото, получаващи помощи за да се тъпчат с безплатни наркотици, им дреме за някакъв закон за ограничаване на оръжието.

Не вярвайте на всичко което ви казва някакъв си политик.

03.10 2015 в 02:09

Заглавието е доста глупаво. Статистиката е за жертвите на огнестрелно оръжие в САЩ. САЩ и Швейцария недвъсмислено показват че притежанието на оръжие е лошо нещо. Например Щвейцария има повече жертви на огнестрелно оръжие от България на 100 хиляди жители....В САЩ около 4 пъти повече.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_firearm-related_death_rate

Четете преди да пишете глупости как в Швейцария нямало жертви на огнестрелно оръжие....това е огромен проблем за Швейцария. Редовно има жертви при семейни скандали например....

03.10 2015 в 00:02

А колко са убитите от ток, поради неправилно боравене с електрически уреди? Да земем, да забраним и тока, а? Като чуя за "статистика" напрао са изприщвам. Че имат трески за дялане хамериканосите, си е факт, но правото да притежаваш оръжие си е благина. Да земат да разнесат по света либералната си представа за нещата, вместо да обличат икономическите си интереси в морална опаковка.

02.10 2015 в 23:30

Изобщо не става въпрос за това колко са либерални законите за носене на оръжие . В Швейцария , всеки зрял мъж притежава оръжие , но убити от глава на населението са най-малко в света ? Къде е разликата тогава ? Разликата е в морал и управление , най-лесно е е да управляващ наплашен народ , всички идиоти в САЩ смятат , че Ал Кайда ще ги атакува лично тях ??!? Така те си дават свободите , личните данни , всичко само и само да бъдат опазени . Отделно престъпността подхранва една много сериозна индустрия , 2,5 милиона души са по затворите в САЩ , като затворите са предимно частни или федерални . Всички там , дори по голямата им част , работят за да могат да им отнемат от наказанието , излишно е да ви казвам , че работят на никакви пари , екстремно евтина ръка . Субсидии , данъци и така на татък са им спестени така , че за тях е много изгодно . Причините са много , ясното е , че правителството във САЩ знаят много добре къде се крие коня , но не им е изгодно . Къде повече щеше да им е трудно ако всички които се стреляха , се бяха хванали за учебниците .......

02.10 2015 в 22:56

Демократи (Имам предвид членове и симпатизанти на Демократическата партия в САЩ), социалисти, комунисти и останалата левиарска паплач се надпреварват да забраняват оръжията, но всъщност забраняват на спазващите закона граждани да се защитават от престъпниците които независимо от забраните са въоражени.
Същите тези "прогресивни" люде обаче настояват те самите да са добре въоръжени. Вероятно за да се пазат народната "любов"...

Всъщност добре е известно, че оръжията не убиват. Все има някой човек който дръпва спусъка.

02.10 2015 в 21:56

Що не постнете една статистика и по раса :)
Да видим дали имат проблем с оръжията или някакъв друг проблем.

Също така ако извадим само полицейските убийства на невинни хора, пак са хиляди и са много повече от жертвите на тероризъм. Ама нещо не лобирате полицаите да нямат оръжие.

Ето и още една статистика с още повече жертви:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_motor_vehicle_deaths_in_U.S._by_year

Records indicate that there has been a total of 3,551,332 motor vehicle deaths in the United States from 1899 to 2012.

Милиони хора. Нов холокост! Забранете колите и/или само правителството да може да притежава и кара коли! Обикновените хора очевидно са недостойни и неспособни да поемат отговорността за собствен автомобил..

...макар че това като нищо ще стане реалност когато кажат как самоуправляемите коли-роботи са много по-сигурни...


Предлагам на всички разтревожени от колите и оръжията да влязат в затвора. Там ще са на сигурно място и никой няма да ги стреля стига да не бягат. Ше има и храна, подслон, равенство - комунистически рай.