Повдигнаха обвинения на Абдеслам, той съдейства на полицията

OFFNews 19 март 2016 в 17:39 3386 0

Белгийските власти повдигнаха обвинения на заловения вчера терорист от атентата в Париж Салах Абдеслам. 

Френският президент Франсоа Оланд веднага настоя Абдеслам да бъде екстрадиран във Франция. 

Абдеслам съдейства на полицията, но се съпротивлява срещу възможността да бъде екстрадиран. 

Терористът беше заловен в Брюксел снощи, а рано тази сутрин е транспортиран от болницата във федералната прокуратура, където тече разпитът му. Заедно с него бяха арестувани още двама, заподозрени за тероризъм. 

Той беше разпитан от властите в Белгия. Една от целите на разпита е да се разбере каква точно роля е играл Салах Абдеслам в атентата в Париж. 

Следователите се надяват още, че 26-годишният френски гражданин ще разкрие повече информация за мрежата, която стои зад атаките, нейното финансиране и планове.

Неговият адвокат потвърди, че Абдеслам се е намирал в Париж на 13 ноември. От прокуратурата пък обявиха, че според показанията му Абдеслам е имал намерение да се взриви, но е променил решението си. 

Преди да бъде заловен Салах Абдеслам беше на свобода в продължение на четири месеца. Според официалните власти той е бил видян в Париж по време на атентатите през ноември миналата година, при които загинаха 130 души, а десетки бяха ранени.

Все още обаче не е ясно каква точно е била ролята му при нападенията. 

Междувременно Европол призова за "повишена бдителност" по границите след петъчните арести в Брюксел. Агенцията очаква още съучастници да се опитат да избягат от Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови