Пострадалият при отравянето на Скрипал полицай: Заради Новичок загубихме дома си и всичките си вещи

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2018 в 21:20 7555 1

Снимка BBC

Полицаят, който пострада при отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за първи път разказа за случилото се и обяви, че семейството му е загубило дома си и всичките си вещи. 

"Загубихме всичко, което имаха децата, колите, загубихме всичко", каза детектив сержант Ник Бейли пред Би Би Си. 

Бейли имал досег до нервнопаралитичното вещество, когато бил изпратен с двама свои колеги в дома на Скрипал - веществото било напръскано върху дръжката на вратата. Тяхната задача била да проверят дали няма други пострадали. 

Няколко часа след посещението в дома на Скрипал на 4 март Бейли се почувствал зле. 

"Зениците ми се свиха, беше ми горещо и се потях силно", разказва 38-годишният мъж и обяснява, че първоначално е отдал това на умората и стреса.

Два дни по-късно вече бил толкова зле, че бил откаран в болница. 

"Беше ужасно, бях объркан, не знаех какво се случва и беше много страшно", казва той. 

Бейли е приет в болницата в Солсбъри, където лекарите опитали да намерят правилната комбинация от лекарства, за да изведат отровата от организма му. 

През това време учени работили непрестанно, за да открият с какво вещество са отровени Сергей и Юлия Скрипал и Ник Бейли. 

След като учените установили, че веществото е "Новичок", лекарите съобщили на Бейли с какво е отровен. 

"Имаше страх от неизвестното, защото е толкова опасно да го имаш в организма си. Знаейки какво беше състоянието на другите двама, бях вцепенен от страх", обяснява Бейли. 

Лекарите разказват, че за първи път са се сблъскали с такова отравяне. Според тях съществувало съвсем реалното предположение, че и тримата може да починат.

Лечението се оказва стресиращо и болезнено. 

"Бях в съзнание през цялото време. Поставиха ми много инжекции... Постоянно имах по пет или шест системи. След известно време тялото ми стана безчувствено", допълва той. 

Един от другите двама отровени бил в съседната стая, която била охранявана от полицаи. 

По думите му сестрите влизали при него със защитно облекло, но семейството му било допускано без предпазни мерки, което му се сторило много странно.  

Бейли обяснява, че носел ръкавици и маска, когато отишъл в къщата на Скрипал и не знае как отровата е достигнала до кожата му. 

"Не знам. Може да съм наместил маската или очилата, докато съм бил в къщата, ако е била върху ръката ми", посочва той. 

Бейли така и не се срещнал със Сергей и Юлия Скрипал. 

Четири месеца по-късно двама британци също бяха отровени с "Новичок" - 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули, като Доун почина. 

"Сърцето ми е с Доун и нейното семейство, защото аз успях да изляза от болницата, а тя, за съжаление, не", казва още Ник Бейли.

По-късно се оказа, че двамата са намерили парфюм и Доун пръснала от него върху китките си.

Това дало идея на разследващите, които сега предполагат, че именно така отровното вещество е било внесено в страната. Според тях в бутилката имало достатъчно от веществото, за да бъдат отровени хиляди хора. 

Връщайки се вкъщи, след като е бил в дома на Скрипал, Бейли несъзнателно е пренесъл отровата със себе си. Семейството така и не било допуснато да се върне в къщата. 

Полицаят казва, че физически се е възстановил бързо - излязъл е от болницата само след две седмици и половина. Повече време обаче му отнело да се справи с травмата от случилото се. 

"Отне повече време заради всичко, което ни се случи. Ние не само загубихме къщата си, но и всичките си вещи.. Загубихме всичко", обяснява той. 

Ник Бейли казва още, че има притеснения за бъдещето си, като понякога си мисли дали отравянето няма да има бъдещи последствия, но допълва, че не може да контролира това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови