Постоянен неутралитет: списъкът с предложения на Украйна към Русия

Георги Ангелов 30 март 2022 в 09:41 4358 0

Снимка Cem Ozdel/Anadolu Agency via Getty Images

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу произнася благодарствена реч по време на мирните преговори между делегациите на Русия и Украйна в президентския дворец Долмабахче в Истанбул, Турция.

Руската журналистка Фарида Рустамова е успяла да получи писмените предложения, които украинските преговарящи връчиха на руските си колеги вчера в Истанбул. Русия и Украйна не са постигнали съгласие по тези мерки, но Москва заяви, че ще проучи и обсъди идеите. Водещият преговарящ от руска страна, съветникът на Кремъл Владимир Медински, обобщи някои от тези предложения пред журналисти във вторник. 

Рустамова има голяма опит като правителствен репортер в руската секция на BBC, опозиционното издания "Медуза" и РБК. След въвеждането на "военна цензура" след началото на войната на Русия с Украйна, Рустамова започна да пише в собствен блог Faridaily, като на нейната информация се позовават малкото останали независими руски издания, западни медии и разследващи журналисти. 

Основното предложение на Киев към Русия е "постоянен неутралитет":

1 Обявяване на Украйна за неутрална държава с международни правни гаранции за прилагане на статут на необвързана и неядрена държава. Възможни държави-гаранти: Русия, Обединеното кралство, КНР, САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Италия, Полша, Израел. Други държави също ще могат да се присъединят към договора.

2 Международните гаранции за сигурност на Украйна съгласно договора няма да се прилагат за Крим, Севастопол и части от Донбас. Страните ще трябва да определят границите на тези области или да се споразумеят, че всяка страна ги разбира по свой начин.

3 Украйна няма да се присъединява към никакви военни съюзи, няма да разполага чуждестранни военни бази или контингенти и ще провежда международни военни учения само със съгласието на държавите-гаранти. От своя страна държавите-гаранти потвърждават намерението си да улеснят членството на Украйна в Европейския съюз.

4 Държавите-гаранти и Украйна се споразумяват, че в случай на агресия, въоръжено нападение срещу Украйна или военна операция срещу Украйна, всяка от държавите-гаранти, след спешна и незабавна консултация между тях (която ще се проведе в рамките на не повече от три дни), в изпълнение на правото на индивидуална или колективна самозащита, признато от член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на Украйна като постоянно неутрална държава (в отговор и въз основа на официално искане от Украйна). Това ще стане чрез незабавно прилагане на индивидуални или съвместни действия, които могат да бъдат необходими, включително затваряне на въздушното пространство над Украйна, предоставяне на необходимите оръжия и използване на въоръжена сила за възстановяване и последващо поддържане на сигурността на Украйна като постоянно неутрална държава.

5 Всяко такова въоръжено нападение (всяка военна операция) и всички предприети в резултат на него мерки ще бъдат докладвани незабавно на Съвета за сигурност на ООН. Тези мерки ще бъдат прекратени, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите мерки за възстановяване и запазване на международния мир и сигурност.

6 Механизмът за прилагане на гаранциите за сигурност за Украйна, след допълнителни консултации между Украйна и държавите-гаранти, ще бъде регламентиран в Договора, като се вземе предвид защитата срещу евентуални провокации.

7 Договорът е временно приложим от датата на подписването му от Украйна и всички/повечето държави-гаранти. Договорът влиза в сила, след като статутът на Украйна като постоянно неутрална държава бъде одобрен на общоукраински референдум и бъдат внесени съответните изменения в украинската конституция и ратифицирани от парламентите на Украйна и държавите-гаранти.

8 Договорът предлага да се фиксира желанието на страните да решат въпросите, свързани с Крим и Севастопол, чрез двустранни преговори между Украйна и Русия в рамките на 15 години. Той също така предложи да се фиксира, че Украйна и Русия няма да решат въпросите за Крим и Севастопол по военен път, а ще продължат политическите и дипломатическите усилия за разрешаване на въпроса.

9 Страните ще продължат консултациите (с участието на други държави-гаранти), за да подготвят и договорят разпоредбите на Договора за гаранции за сигурността на Украйна, условията за прекратяване на огъня, изтеглянето на войските и другите паравоенни формирования, откриването и осигуряването на безопасното функциониране на хуманитарни коридори на постоянна основа, както и размяната на телата на загиналите и освобождаването на военнопленниците и интернираните цивилни граждани.

10 Страните смятат, че е възможно президентите на Украйна и Русия да се срещнат, за да подпишат договор и/или да вземат политически решения по останалите нерешени въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови