Постигнахме компромисно решение между България и Македония, обяви Макрон

Юлиуш Висожински 30 юни 2022 в 17:06 3552 2

Еманюел Макрон

Снимка twitter.com/EmmanuelMacron

Еманюел Макрон

Постигнахме компромисно решение по преговорната рамката за членство на Северна Македония в ЕС, което включва и България. Това обяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Испания.

Макрон каза, че "последните усилия“ на френското председателство на ЕС, което приключва днес в полунощ, са били посветени на "финализирането“ на споразумението между София и Скопие.

Споразумението дава възможност за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, уточнява агенция Франс прес.

Премиерът и президентът на България потвърдиха, че приемат предложението. В Скопие текат консултации дали да приемат предложението. Това споразумение носи предвидимост и сигурност при преодоляването на споровете, наследени от миналото, заяви Еманюел Макрон.

Българската позиция

На 24 юни Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на френското председателство за Северна Македония.

Правителството в оставка ще одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС проект за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени следните условия:

1) двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи;

2) в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от България на съществуването на "македонски език";

3) трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Съвета;

4) периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес;

5) включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка, във връзка с приемането на общите позиции на Европейския съюз за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Тоест България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса;

Какво се случва в Македония?

Македонското правителство днес съобщи, че чрез министерството на външните работи е получило предложението на френското председателство.

Според прессъобщението от Скопие, предложението е "основа за откриване на широк консултативен процес, който ще се проведе първо в рамките на правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната".

"Както обещахме, решението за нашето бъдеще ще вземем съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани", заявиха още от македонското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

2

fiki

30.06 2022 в 23:34

Путлер е време да спре да се вре където не му е работа и да се концетрира на изток с новите си китайски и арабски приятели

22548

1

dolivo

30.06 2022 в 19:19

Путин ще провали работата с платените си маши.
 
X

Подкастът на OFFNews