Поставиха паметник на Едуард Сноудън в Ню Йорк, полицията го свали

OFFNews 07 април 2015 в 11:28 10317 8

Бронзов бюст на Едуард Сноудън е бил поставен в парк в Ню Йорк през изминалата нощ.

Бюстът е с височина над 1.20 метра и тежи около 45 кг. Той е бил поставен върху колона, част от мемориал в чест на загиналите в британски плен войници по време на войната за независимостта на САЩ.

Още на сутринта обаче полицаи са забелязали бюста и той е бил свален.

Според новинарския сайт, който първи съобщил за поставения паметник – Animal New York, акцията е дело на малка група артисти, почитатели на работата на Сноудън, който публикува секретни документи на Националната агенция по сигурността на САЩ, доказващи, че милиони американци са били незаконно подслушвани.

В онлайн изявление организаторите на акцията заявяват, че идеята им е да се подчертае важността на тези, които „жертват своята сигурност в борбата срещу съвременните тирани“.

„Би било позор за войниците, в чиято чест е поставен мемориалът, ако не се възхваляват тези, които защитават идеалите, за които те са се борили“, допълват скулпторите.

Едуард Сноудън беше обявен за издирване от американските власти след публикуването на секретните данни. Той получи временно убежище в Русия през 2013 г. и до днес живее там. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки