Посред напрежението между Китай и Тайван за първи път в историята САЩ праща военно оборудване на Тайпе

OFFNews 31 август 2023 в 15:08 4256 0

Два китайски изтребителя Су-30 излитат от неуточнено място, за да патрулират над Южнокитайско море.

Снимка БТА/АП/Синхуа

Два китайски изтребителя Су-30 излитат от неуточнено място, за да патрулират над Южнокитайско море.

За пръв път в историята САЩ одобри трансфер на американско военно оборудване за Тайван. Хода си администрацията на президента Джо Байдън предприема на фона на тлеещо и ескалиращо от време на време напрежение между континентален Китай и самоуправляващия се остров, който Пекин смята за свой.

Видно от уведомление до Конгреса трансферът ще бъде по програма, която обикновено се използва за суверени държави - отбелязва CNN. Тайван е частично призната държава.

Пакетът - част от програмата на Държавния департамент за чуждестранно военно финансиране (FMF) - възлиза на 80 млн. долара. Средствата ще послужат за укрепване на способностите на Тайван за самозащита и повишаване чрез съвместни и комбинирани отбранителни способности и повишена осведоменост за морската област и способност за морска сигурност, пише министерството в уведомлението си до Конгреса.

Говорител на Държавния департамент потвърди първия по рода си трансфер.

"В съответствие със Закона за отношенията с Тайван и дългогодишната ни политика за единен Китай, която не се е променила, Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни продукти и услуги, необходими, за да му позволят да поддържа достатъчен капацитет за самозащита", заяви говорителят в изявление за CNN. "Съединените щати имат траен интерес от мира и стабилността в Тайванския проток, които са от решаващо значение за регионалната и глобалната сигурност и просперитет."

Най-новото развитие в продължаващата подкрепа на САЩ за Тайван предизвика гневен отговор от страна на Китай. В четвъртък Министерството на външните работи на Китай изрази "силно недоволство" и "твърдо противопоставяне" на продажбата на оръжие, която според него е накърнила "суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността" и е подкопала "мира и стабилността в Тайванския проток". То призова САЩ да "прекратят засилването на военните връзки между САЩ и Тайван и въоръжаването на Тайван" и да "спрат да създават напрежение в Тайванския проток", заяви говорителят на министерството Уан Уенбин на редовна пресконференция.

Китайското министерство на отбраната също се обяви против продажбата, като заяви, че китайските военни ще "предприемат всички необходими мерки за решително противодействие".

В миналото САЩ са продавали оръжия на Тайван чрез отделна програма, наречена "чуждестранни военни продажби" (FMS). Програмата FMF ще предостави на Тайван безвъзмездна помощ, платена от американските данъкоплатци, за да извърши тези покупки.

Според писмото до Конгреса продажбата може да обхване системи за въздушна и брегова отбрана, противоракетна отбрана, киберзащита, безпилотни летателни апарати, военно обучение, индивидуално защитно оборудване за войниците и боеприпаси. Вероятно ще са необходими месеци или години, за да може военната подкрепа действително да стигне до Тайван, тъй като оборудването ще бъде включено в бъдещи покупки на оборудване от Пентагона.

Съгласно приетия миналата година Закон за засилената устойчивост на Тайван правителството на САЩ има право да изразходва до 2 млрд. долара годишно за безвъзмездна военна помощ за острова от 2023 до 2027 г.

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол приветства одобрението.

"Радвам се, че администрацията продължава да прилага нашия двупартиен Закон за засилена устойчивост на Тайван, като най-накрая предоставя FMF на Тайван. Тези оръжия не само ще помогнат на Тайван и ще защитят други демокрации в региона, но и ще укрепят позицията на САЩ за възпиране и ще гарантират националната ни сигурност от все по-агресивната ККП", заяви Маккол в изявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки