Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Последните думи на пилота на изчезналия самолет: Лека нощ, MH370

Зорница Яхия 01 април 2014 в 12:46 38370 0

Австралийската Авиация претърсва южен Индийски Океан за полет MH370

Малайзийските власти измениха версията за последните думи от пилотската кабина на изчезналия самолет MH370.

Досега версията беше, че последните думи, прозвучали от пилотската кабина, били "Лека нощ". Нови резултати от разследването обаче показват, че пилотът е казал стандартния израз: "Лека нощ, MH370" ("Good night Malaysian three seven zero"). 

Прецизността на израза е важна, тъй като по-различна от стандартната фраза, предполага нередност в комуникацията и дори възможността самолетът умишлено да е отделен от курса, с участието на един от двамата пилоти. Това е именно и подкрепяната от малайзийските власти версия, за която досега не са намерени доказателства.

„Лека нощ, MH370” се смята за по-формален знак за действие от страна на пилотската кабина на Боинг 777 при излизането от контролираното от Малайзия въздушно пространство по маршрута от Куала Лумпур към Пекин, отбелязва Ройтерс. 

Поправката на последните думи на пилота, предизвика остра критика от страна на Китай за препятстване на разследването чрез въздържане от оповестяването на повече информация.

Все още няма официален коментар за това откъде идва разликата в двете версии за последните думи на пилотите на изчезналия самолет. Все още не е ясно дали съобщението е направено от пилота или от втория пилот на издирваният Боинг 777. 

Разликата в подаваната към медиите информация събуди съмнения за начина, по който работят малайзийските власти и методите за разследване, които използват. 

"Няма конкретика, на която да се доверим особено. Налице е трагедия с катастрофата и провал в разследването, от което следват въпроси какви са следващите стъпки", коментира пред CNN бившият началник щаб на Американската федерална авиационна администрация Майкъл Голдфарб.

Малайзийският министър на транспорта Хишамудин Хюсейн заяви, че правителството не прикрива информация, а просто следва процедура и поради това отказват разкриването на детайли от текущото разследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews