Последният брой на "Шарли Ебдо" достъпен и онлайн

Ивайло Анев 16 януари 2015 в 08:10 4974 2

Оцелелите от нападението срещу френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" пуснаха приложение за смартфони и таблети, за да може последният брой на изданието да се чете онлайн, предаде Франс прес.

Той излезе в тримилионен тираж, който бе разпродаден за часове, след което бяха отпечатани още 2 млн. копия.

Интересът към сатиричния седмичник се повиши многократно след терористичните нападения в Париж. На 7 януари 2015 г. редакцията на "Шарли Ебдо", публикувал карикатури на пророка Мохамед, бе нападната от двамата братя Саид и Шериф Куаши. 12 души загинаха - 8 журналисти, двама полицаи, посетител в редакцията и неин служител. Последваха нови нападения, при едно от които бе убита полицайка, а при друго 19 души бяха взети за заложници в магазин за еврейска храна в Източен Париж. Четирима мъже бяха убити в магазина от похитителя Амеди Кулибали на 9 януари. Същата вечер и Кулибали, и братята Куаши бяха убити от френските спецчасти.

Първият брой на "Шарли Ебдо" след нападението излезе в 3-милионен тираж, разпродаден за часове, след което бяха отпечатани още 2 млн. бройки. Новият брой вече може да се чете в приложение за смарфони и таблети, като цената му ще е същата като на хартиеното - 3 евро. Приложението дава възможност и да се направи абонамент за вестника.

Последният брой на вестника е достъпен на английски, испански и арабски език. Преводите са подготвени доброволно, под ръководството на екипа на "Шарли Ебдо", от екипи на асоциацията "Репортери без граници" и на "Международен куриер"- седмичник, отразяващ световните медии, уточниха от "Шарли Ебдо".

Приложението ще бъде достъпно за Андроид, IOS и Windows 8 в Европа и Северна Америка.

Приложението, изработено в сътрудничество с вестник "Монд", ще бъде достъпно за Андроид, IOS и Windows 8 в Европа и Северна Америка, както и в страните, където законите позволяват.

"Броят на оцелелите" ще бъде разпространен в общо пет милиона тираж на хартия до средата на следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!