Мугабе празнува победа на изборите в Зимбабве, опозицията говори за измами

Вероника Шербанова 01 август 2013 в 15:01 1389 0

Робърт Мугабе
Робърт Мугабе

Партията на президента на Зимбабве Робърт Мугабе Патриотичен фронт обяви неофициално победа на парламентарните избори в страната, съобщи Reuters.

В същото време техните опоненти от Движение за демократична промяна – партията на премиера Морган Цвангираи, сигнализира за измами по време на вота.

Официалните резултати все още не са ясни и изявленията са предимно анонимни, тъй като оповестяването на резултати в Зимбабве е незаконно и полицията предупреди, че ще арестува всички, направили изявления преди излизането на окончателния резултат.

Още преди началото на изборите президентът Робърт Мугабе обяви, че ще се оттегли от политическия живот, ако партията му изгуби изборите.

Спечелихме изборите. Погребахме Движението за демократична промяна. Никога не сме се съмнявали, че ще победим“, заяви един от членовете на Патриотичния фронт, пожелал анонимност.

Според премиера на страната Морган Цвангираи обаче вотът е бил „монументална измама“ и „огромен фарс“. По думите му управляващата партия е организирала кампании за сплашване на избирателите и е фалшифицирала резултатите от изборите.

Нарушения е констатирала и групата за наблюдение на изборите. Според наблюдателите поне един милион души от общо над 6 млн. Гласоподаватели не са били включени в изборните листи. По време на вота имаше и кампания, която целеше да възпре хората да дадат гласа си, твърдят те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови