Порошенко: Ще преговарям с Путин, няма да призная анексирането на Крим

OFFNews 26 май 2014 в 12:54 8478 4

Петро Порошенко

Соченият за нов президент на Украйна според първите резултати от изборите Петро Порошенко възнамерява да се срещне с руския президент Владимир Путин до средата на юни. Това обяви самият Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Урегулирането на ситуацията в Югоизточна Украйна е невъзможно без Москва. Русия е нашият най-голям съсед. С Путин се познаваме, посочи Порошенко.

От своя страна, преди дни Владиир Путин обяви, че ще признае победителя на изборите в Украйна и ще работи с новата власт.

Въпреки това Порошенко е категоричен, че няма да признае референдума в Крим и анексирането от страна на Русия.
Принципната позиция на Украйна е, че няма да признае референдума в Крим. Правото да определя външнополитическото развитие на Украйна принадлежи единствено на украинския народ, коментира Порошенко.

Той обяви и че ще направи всичко възможно Украйна да се присъедини към Европейския съюз. Надявам се, че ще успеем да изпълним изискванията в рамките на следващите една-две години и ще можем да се присъединим към ЕС, категоричен е милиардерът.

Първата международна визита на Петро Порошенко след встъпването му на поста президент ще бъде в Полша. Това може да се случи още на 4 юни, посочи Порошенко, като уточни, че вече е получил покана от страна на полския президент Бронислав Коморовски.

С Полша е планиран широк кръг от преговори. Убеден съм, че това е полезно за страната, полезно е за координация на действията на нашите съюзници и надеждни партньори, които в трудни времена ни подадоха ръка. Това са и САЩ, и ръководството на ЕС, и лидерите на отделни европейски държави, допълни той.

Милиардерът Петро Порошенко спечели изборите в Украйна, като получи над 50% от гласовете на президентските избори в страната. Крайните резултати все още не са известни, но резултатите от екзит пола показаха, че е спечелил над 55% от гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови