Порошенко се опитал да напусне Украйна, но е спрян на границата (допълнена)

Бившият президент искал да иде на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО във Вилнюс

OFFNews 28 май 2022 в 10:23 6600 0

Порошенко

Снимка УНИАН

Петро Порошенко на границата.

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко се е опитал да напусне страната, за да вземе участие в Парламентарната асамблея на НАТО във Вилнюс, но е бил спрян от гранични служители, съобщи УНИАН, позовавайки се на информация от депутатката Ирина Геращенко.

По нейни думи Порошенко е трябвало да участва в Парламентарната асамблея на НАТО и за това е било подписано съответното разпореждане за командировка от председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук, но не му е било позволено да премине през границата, без да му се обясни какви са причините за това.

Вчера партията "Европейска солидарност" съобщи, че Порошенко "като част от състава на парламентарната делегация на Украйна ще вземе участие в ежегодното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО", предаде ТАСС.

Срещу бившия президент се води дело за доставки на въглища в Донбас през 2014 г. и 2015 г., припомня агенцията, цитирана от БТА. Той е обвинен във финансиране на тероризъм, държавна измяна и създаване на терористични организации. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до 15 г. лишаване от свобода.

По-късно дойде и обяснение за неприятния инцидент - проблем с QR кода на разрешителното да напусне страната, който граничарите не успели да разчетат. Така те не могли да установят валидността му. 

След като постояха няколко часа на опашка на границата, Порошенко и петимата му придружители се върнали.

Днес Порошенко се опитал да мине през същия граничен пункт - но отново неуспешно. Източник на "Страна" от правоохранителните органи заяви, че той "е навлязъл в насрещната лента за движение, за да избегне опашката, и е бил спрян от патрулиращи полицаи".

Партията на Порошенко "Евросолидарност" нарече недопускането на нейния лидер да премине границата "срамна история, поръчана от действащите власти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови