Поне 28 загинали и над 150 ранени при експлозия в джамия в Пешавар

OFFNews 30 януари 2023 в 14:38 1887 0

Пакистан

Снимка БТА/АП

Линейки откарват ранените в болницата в Пешевар.

Най-малко 28 души са убити, а над 150 са ранени при експлозия в джамия в пакистанския град Пешавар. Взривът избухва по време на молитва, част от сградата е разрушена, а много от молещите се са затрупани под развалините, съобщава Би Би Си.

Причината за взрива се изяснява, но тъй като сред молещите се е имало много полицаи, властите смятат, че може да става дума за целенасочена атака.

Според служители по сигурността на първия ред поклонници е имало атентатор самоубиец, който се е взривил. Засега нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Пакистанският министър-председател Шахбаз Шариф осъди атентаторите, като заяви, че те нямат нищо общо с исляма.

"Цялата нация е обединена срещу заплахата от тероризъм", каза той.

Експлозията е станала по време на следобедната молитва. На разпространен в социалните мрежи видеозапис, чиято достоверност е потвърдена от Би Би Си, се вижда, че половината от стената на джамията се е срутила и оцелелите е трябвало да излязат изпод отломките от тухли. В момента спасителите издирват оцелели и загинали на мястото на експлозията. Армията и полицията са отцепили мястото на взрива, а вътре работят и сапьори.

"Първият ни приоритет е да се опитаме да спасим всички хора, които може би все още са под отломките", заяви заместник-полицейският комисар на Пешавар Шафиула Хан.

В болницата "Лейди Рединг" в града е обявено извънредно положение, тъй като в нея продължават да постъпват ранени пациенти, много от които са в критично състояние, а медиците молят за даряване на кръв.

През март миналата година шиитска джамия в Пешавар беше взривена, загиналите бяха десетки. В Исламабад полицията е обявила високо ниво на терористична заплаха и са засилени проверките на всички контролно-пропускателни пунктове на влизане и излизане от столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови