Полша обвини Русия във фалшификация на историята на Втората световна война

OFFNews 28 юли 2017 в 16:15 13383 8

Полският институт за национална памет обвини Русия във фалшификация на историята на Втората световна война, след като руското Министерство на отбраната публикува документи, според които Червената армия е била посрещната с благодарност и радост от полското население, като сред тях има и благодарствено писмо от поляците до Сталин. 

Документите бяха публикувани ден след като Полша прие закон, според който ще започне демонтирането на паметниците от съветската епоха, сред тях и около 250 мемориала в чест на Червената армия.

Руската страна обаче е категорична, че документите опровергават разпространената в Полша гледна точка, според която Червената армия е донесла на поляците не освобождение, а ново поробване, съобщава РИА Новости. 

Полският институт за национална памет подчерта, че руското военно министерство специално е подбрало тези документи, като те са извадени и от контекста, за да докаже тезата си, подплатена с необективни коментари. 

От Института отбелязват, че и преди са публикувани документи за действията на съветските войски в Полша, но те са съдържали опасенията на полския народ след влизането на Червената армия в страната, както и протестите против репресиите и ограничаването на гражданските свободи. 

Благодарностите към Червената армия и призивите да се помага на съветските войски в борбата с нацизма са епизодични и локални реакции на измъченото от немската окупация население, допълват от полския институт. 

За по-голямата част от поляците Червената армия е донесла не освобождение, а "ново, макар и без съмнение несравнимо с немската окупация, поробване", посочват оттам. 

"Опитвайки се да постави полската страна в позицията на "благодарност" за "освобождението" от немската окупация, руската страна трябва да помни, че полските земи са се оказали под вероятно най-жестоката окупация в резултат на сключения между Съветския съюз и Третия райх през август и септември 1939 г. договор, а целта на тези споразумения е било унищожаването на Полша от двете тоталитарни държавни", се казва в съобщението на полския институт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8791

9

Aleksandar Zhivkov

30.07 2017 в 00:19

Гледам че в коментарите група, дежурни червени тролове-путиноиди, са се "разпенили" и си дрънкат ,думи без съдържание ....но те са си комуняги и нямат представа за думата "срам"!Както и да е ! ВАЖНОТО Е ,ЧЕ КАТО ИСТОРИЧЕСМИ ФАКТ ,ПОЛША ВИНАГИ Е ИЗБИРАЛА ГОРДОТО ,ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ ,СРЕЩУ ,ВЕКОВНИЯ СИ ВРАГ -РУСИЯ..! Впрочем Русия е ВРАГ ,НА ВСИЧКИ НАРОДИ ,КОИТО ИМАТ НЕЩАСТИЕТО ДА СА НЕЙНИ СЪСЕДИ ИЛИ БЛИЗО ДО НЕЯ.В случая за жалост и България е таква страна,а империалистите ,считат ,стрнта ни за свое "завоевание"...!

7705

8

gogule

29.07 2017 в 17:16

Че руснаците не са цвете за мирисане е ясно,но и да си неблагодарен за освобождението си също е голяма простотия !Бих ги запитал поляците -След като се вдига Варшавското въстание срещу немците защо искат помощ от СССР ? Нали ги мразят ?!Историята между Полша и Русия е пълна с омраза !Но през ВСВ има цяла армия която се сражава на страната и под командването на СССР , в същото време в Англия е имало действащо задгранично правителство и войски сражаващи се за съюзниците !Мъка!Но с омраза не става !Крайно време е да седнат и да се разберат ,което ще стане с компромиси и от двете страни разбира се !