От днес Полша ще демонтира със закон паметниците на Червената армия

OFFNews 17 юли 2017 в 17:25 21901 14

Снимка prezydent.pl

Президентът на Полша подписа днес законопроекта

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес измененията в закона за забраната на пропагандата на комунизма и други тоталитарни режими в названията на сгради и обекти.

Измененията, гласувани в Сейма на 22 юни, предвиждат премахване на паметници от съветската епоха, над половината от които са мемориали в чест на Червената армия.

Според закона не подлежат на премахване паметници на гробища, а също и обекти, които не са изложени на публичен показ или се демонстрират с научни цели и като произведения на изкуството. Не подлежат на отстраняване и монументи, признати за архитектурни паметници.

Общинските власти в цяла Полша трябва да предадат списъци с мемориалите "в памет на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друг тоталитарен строй", за да започне демонтажът.

Експерти, цитирани от агенция ТАСС, са изчислили, че в Полша има около 500 обекта за демонтаж, от които 250 са посветени на Червената армия.

Решенията за това кой паметник отговаря на законовите изисквания да бъде премахнат ще вземат Институтът за национална памет и министерството на културата и националното наследство.

Очаква се до година всички паметници, възхваляващи комунизма, да бъдат демонтирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

15

Станислав Тодоров

06.09 2018 в 18:58

Не е лошо да се знае повече историята ...ВСВ почва именно с подялбата на Полша между Германия и СССР ,решена чрез пакта Рибентроп-Молотов.На 1 септември Германия ,средата на месеца и Червената Армия довършват въоръжената съпротива на Полската армия.После Катин-избиването на елита на мъжката част от населението на Полша-35 хил души застреляни като кучета в главата.И накрая нежеланието на РА да подкрепи въстанието на полските партизани подкрепяни от западните съюзници в края на войната и пълното им изстребване,за да могат да останат удобните за РА патризани-Армия Крайова и Армия Людска съответно.Ако бяхте поляк как бихте решили за паметниците ?

23293

14

Стефан

19.07 2017 в 02:27

Какво е преекспонирано!?
В Полша са загинали 600 212 съветски войници. Повече от половин милион души са оставили сираци и вдовици, за да измъкнат поляците от немските крематориуми.
Сега тия плюят на това.
Следващия път, руснаците просто ще седнат отстрани, и ще гледат как меркел пълни газовите камери, никви ядове.

12335

13

ПешУ

18.07 2017 в 13:13

Всяко рушене на паметник трябва да се смята като опит за изтриване на историята.
=====
В някои случаи е добре да се осмисли добре какво символизира конкретен паметник и къде е поставен... Защото неправилната постановка винаги би водела до реакция... Все едно в центъра на Батак да има паметник на Ахмед ага...
Или пък в центъра на София, Враца и т.н. да има паметник на свалени американски пилоти, бомбардиращи цивилното население на града...
Паметник трябва да има, но не и преекспонирането или пряката демонстрация... Който е ходил във Виетнам знае - има паметници и музеи със свалена щатска техника, където местни обясняват срещу заплащане на същите тези американски туристи с какъв агресор са се борили и са победили виетнамците :)

11739

11

muhlio

18.07 2017 в 03:20

Нашите да вземат пример.Ама кой???Боклук до боклука....и сме си най-бедните и най-простите.....за сметка на това си нямаме лустрация, имнаме си тиквоч трети мандат, в огледалото пеевски,+1000 червени боклука....и цвъки интелекткта....оная с дето една гола п...а ловяла имигранти...и едни такива истории за малоумни,,,

25665

7

Victimized

17.07 2017 в 20:58

"Професоре, в Австрия ЧА може и да се явява освободителка, но в България е ОКУПАТОРКА!!!!"

Ако не те интересува или не се опитваш да говориш по тази тема, неграмотността може и да се прости, ама в този случай няма как.
Съветската армия и "окупацията" са причината за целостта на българската държава както я познаваме днес.
Запознай се с подробностите около последствията за загубилите войната, после се сети на коя страна сме ние, и ти остава да размислиш, че турци, гърци, сърби, че и румънци са имали териториални следвоенни претенции.
По силата на международното право обаче е трябвало да ги отправят към Сталин.
От там на татък, всичко са спекулации. Това дали комунизма е бил лош или добър е въпрос на спор, но е факт и като такъв трябва да се помнят всичките му страни.....

26179

6

ELPIDA

17.07 2017 в 20:28

https://melangebulgaren.files.wordpress.com/2010/10/hochstrahlbrunnen-wien1.jpg

Поляците да не забравят крематориумите!