Полицията в Ухан се извини за преследването на лекаря, който разкри епидемията

Доктор Уънлян не доживя това признание

OFFNews Последна промяна на 19 март 2020 в 16:27 78130 2

Ли Уънлян бе извикан за разпит през януари. Тогава той официално е предупреден за „разпространение на лъжлива информация в интернет“. Освен това полицията заплашва лекаря с наказателна отговорност.

По-късно д-р Ли Уънлян е заразен и умира. Днес представители на полицейското управление в Ухан отмениха предупреждението и се извиниха на семейството на прославилия се медик.

"Да, разбрах." Това вероятно е последното писмено изявление на д-р Ли Уънлян. Той е привикан от полицията в Ухан на 3 януари 2020 година по обвинението: разпространяване на неистини в социалните мрежи. "На 30 декември 2019 в групата "Медицински факултет на университета в Ухан випуск 2004 сте разпространили невярното съобщение за установяването на седем вероятни случая на зараза с вируса ТОРС", пише в протокола от разпита.

Ли Уънлян е роден през 1986 в североизточната провинция Ляонин. В продължение на седем години той следва медицина в Ухан. Специализира очни болести. През 2014 започва да работи в централната болница в Ухан. Червената значка на лекарската му престилка доказва принадлежността му към Комунистическата партия.

Посочен като лъжец


На 30 декември 2019 Ли публикува следния пост в групата на абсолвентите от Медицинския университет в Ухан със 150 членове в една от китайските социални мрежи: "Седем случая на ТОРС на пазара за морски продукти и плодове. Всички пациенти са изолирани в интензивното отделение".

Член на групата прави скрийншот на публикацията и я споделя и на други места в интернет - заедно с името и длъжността на д-р Ли. Това дава основание на полицията да обвини лекаря в "Нарушение на обществения мир". Той е попитан дали в бъдеще ще се откаже от този вид действия и е заплашен с наказателно преследване.

В началото на януари 2020 Ли и още седем медици са наречени "лъжци" от държавно направляваната преса. Всички те били разпространили лъжливи сведения за случаи на пневмония, целейки подбуждането на неспокойствие и паника сред населението. Тази информация влезе и в централните новини на държавната телевизия.

Седмица по-късно Ли е настанен в болница - самият той се заразил с тогава все още мистериозния вирус. Заболяването е установено и при родителите му, както и при някои негови колеги. В своето последно интервю за китайското списание "Caixin" (финансови новини) на 30 януари, когато вече е на легло, Ли заявява следното: "Не съм разпространявал неистини - исках да привлека вниманието на колегите си лекари, но не и да предизвиквам паника". Към публикацията е прикачено и лабораторно изследване, съгласно което в случаите от пазара в Ухан става дума за вирус, подобен на ТОРС. "В едно здраво общество не бива да има само един-единствен глас", казва Ли пред списанието.

Похвала от партията

Ли почина на 7 февруари - едва на 34 години. Световната здравна организация написа в Туитър: "Безкрайно натъжени сме от смъртта на д-р Ли Уънлян. Неговите постижения в борбата срещу вируса трябва да бъдат почетени".

След като първоначално Ли бе представен като "лъжец и подбудител на безпокойство", след смъртта му настъпи пълен обрат: националистическият всекидневник "Global Times" похвали проявените от д-р Ли Уънлян "професионализъм и внимание по отношение на една застрашителна епидемия". А Националната надзорна комисия (една нова антикорупционна служба) разпореди "независимо проучване на всички въпроси, свързани с доктор Ли, поставени от населението".

В лицето на д-р Ли Уънлян потребителите в мрежата виждат смел национален герой, който не се оставя да бъде сплашен от ръководството и казва истината. Някои започнаха и кампания под мотото "Искаме свобода на мненията". Този вид форуми обаче набързо бяха закрити.

От началото на епидемията в Китай се разболяха над 80 000 души, от които 3200 починаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

2

Стефан

20.03 2020 в 02:03

Много по-интересно ми е, кога меркел ще се извини за джамиите в Европа.

8000

1

leomesi

19.03 2020 в 17:16

След дъжд качулка, човекът си отиде...