Погребаха Вацлав Хавел в "Свети Вит"

OFFNews 23 декември 2011 в 10:24 2159 0

Хиляди изпратиха Вацлав Хавел Снимка:БГНЕС
Хиляди изпратиха Вацлав Хавел Снимка:БГНЕС

Днес бе погребан бившият чешки президент Вацлав Хавел. Държавното погребение се състоя в катедралата „Свети Вит" в Пражкия замък.

В Прага за церемонията пристигнаха президентите на Франция, Германия, Австрия, Словакия , Естония, Грузия, Унгария, Словения, американският държавен секретар Хилъри Клинтън и бившият президент Бил Клинтън, Мадлин Олбрайт и други. България бе представена от министъра на външните работи Николай Младенов и президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

„България в поклон пред великия европеец, вдъхновил милиони по пътя към свободата" гласи надписа на венеца, който министър Младенов поднесе пред ковчега на Вацлав Хавел.

На 19 декември 2011 г. по повод смъртта на Вацлав Хавел външният министър Николай Младенов заяви: „Днес от този свят си отиде един от символите на свободата. За нас, хората от Централна и Източна Европа, няма друг, който по такъв начин да ни е показал пътя към демокрацията и да ни е дал толкова истински аргументи в борбата с тоталитаризма. Макар че днес си отиде един от най-светлите умове на нашето време, за нас остава неговото интелектуално наследство. Светла му памет!"

Урната с праха на Хавел бе предадена на вдовицата му. Според чешките медии урната ще бъде поставена в семейната гробница в гробището на Прага „Винохради“, където са погребани родителите му и първата му жена Олга Хавлова.

Бившият държавен глава на Чехия Вацлав Хавел почина на 18 декември на 75-годишна възраст. Причината за неговата кончина са усложнения от продължително заболяване. Бившият чешки президент бе знакова фигура в съвременната политическа история. Вацлав Хавел е водеща фигура в политическите промени през ноември 1989 г., превръщайки се в един от символите на „Източноевропейската пролет“. Той е един от първите говорители на Харта 77, водеща личност в политическите промени през ноември 1989 г., последен президент на Чехословакия (1989-1992) и първи президент на Чехия (1993-2003). Автор е на около двадесет пиеси и значителен брой есета. Чехия обяви тридневен траур след смъртта му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови