Почина лекарят, който пръв съобщи за коронавируса

OFFNews 06 февруари 2020 в 19:29 28410 1

Лекарят, който пръв съобщи за новия коронавирус в чат със 7 свои колеги, почина от болестта, обяви китайската държавна медия Global Times в Туитър. 

Офталмологът д-р Ли Уелианг написа на 30 декември в известно китайско приложение, че седем пациенти от местен пазар за морски дарове са били диагностицирани с болест, подобна на SARS (ТОРС) и са поставени под карантина в неговата болница.

Тогава той обясни, че заболяването е коронавирус - голямо семейство от вируси, което включва и Тежкия остър респираторен синдром (SARS). В рамките на часове неговото съобщение е споделено стотици пъти. 

След като го публикува, Ли е посетен от китайските власти, които го принуждават да подпише изявление, че "прави неверни коментари" и "силно нарушава обществения ред", както и че разпространява неверни слухове. 

В деня, в който офталмологът съобщава за вируса общинската здравна комисия в Ухан прави спешно изявление, информирайки лечебните заведения в града, че поредица пациенти от рибния пазар имат "неизвестен вид пневмония". 

На 31 декември Ухан е обявен за огнище на заразата. На 1 януари полицията в града съобщава, че е „предприела законови мерки“ срещу осем души, които наскоро „публикуваха и споделяха слухове в интернет".

Миналия уикенд д-р Ли съобщава за Си Ен Ен, че и той се е заразил със смъртоносния вирус, след като преди това на няколко пъти е имал отрицателни тестове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови