Коронавирусът повали първия лекар, сигнализирал за заразата и сплашен от властите

OFFNews 04 февруари 2020 в 16:35 4188 0

На 30 декември лекар от Ухан съобщава в чат с колеги от медицинския университет, че седем души от местния морски пазар са диагностицирани с болест, подобна на ТОРС - тежък остър респираторен синдром (SARS).

Ли Уенлианг обяснява, че е прочел, че става въпрос за коронавирус - голямо семейство от вируси, което включва ТОРС. Споделил това в популярната в Китай социална мрежа WeChat и предупредил да бъдат бдителни за семействата си. Докторът бил разтревожен заради предишната епидемия от ТОРС, която през 2013 г. взе стотици жертви в родината му.

Само за часове неговото съобщение, без да бъде скрито името му, било споделено многократно в мрежата. "След като видях как циркулира, бях сигурен, че няма да се размина без наказание", споделя Ли и се оказва прав.

Ли е обвинен в разпространяване на слухове от полицията в Ухан. Той е един от няколкото медици, опитали да насочат вниманието към вируса още в първите седмици на заразата. Оттогава вирусът е отнел поне 425 живота и е разболял над 20 000 души в световен мащаб - включително самия д-р Ли.

От болничното си легло лекарят дава интервю за Си Ен Ен и споделя, че е бил диагностициран като носител на коронавируса в събота, 1 февруари.

През декември - в деня, когато Ли изпраща съобщението до колегите си, общинската здравна комисия в Ухан прави спешно изявление, информирайки лечебните заведения в града, че поредица пациенти от рибния пазар имат "неизвестен вид пневмония". 

Към известието има и предупреждение, което гласи, че "никакви организации или лица не могат да издават информация за лечението без разрешение".

В ранните часове на 31 декември здравните власти на Ухан провеждат спешна среща за обсъждане на заразата. След нея Ли бил извикан от служители в болницата си, за да обясни какво знае за случаите, пише държавният вестник Beijing Youth Daily. Същия ден градът е обявен за огнище на коронавируса и е сигнализирана Световната здравна организация, но неприятностите за Ли не свършват дотук. 

На трети януари Ли е извикан в местно полицейско управление и порицан за "разпространение на слухове онлайн" и "сериозно нарушаване на обществения ред" заради съобщението, което написал. 

В него лекарят пише, че пациентите са били диагностицирани със SARS, позовавайки се на резултат от теста, който показва, че тестваният патоген е положителен за вируса на SARS с висок "коефициент на доверие" - мярка, указваща точността на теста. В последващо съобщение той пояснява, че вирусът всъщност е различен тип коронавирус, но екранната снимка (скрийншот) на първото му съобщение вече била разпространена онлайн.

Ли е трябвало да подпише изявление, в което признава извършеното от него "престъпление" и да обещае да не извършва по-нататъшни "незаконни действия". Подписал, защото семейството му щяло да се тревожи за него, ако бъде арестуван свободата си за няколко дни, казва той пред Си Ен Ен в текстово съобщение в WeChat - понеже кашля твърде много и диша твърде трудно, за да говори по телефона.

За щастие Ли бива освободен от полицейския участък след няколко часа. Полицията на Ухан не е отговорила на искането на Си Ен Ен за коментар. Общинската здравна комисия в Ухан също.

Офталмологът се връща на работа в Централна болница на Ухан, чувствайки се безпомощен. Казва, че се чувствал безпомощен, защото всички трябвало да се придържат към официалните директиви на властите.

На 10 януари, след като без да знае прегледал заразен с коронавируса пациент, Ли започва да кашля и на следващия ден развива треска. Хоспитализиран е на 12-ти януари. През следващите дни състоянието му дотолкова се влошава, че е приет в интензивното отделение. На 1 февруари разбира, че е заразен с коронавируса.

От самото начало китайските власти се опитват да контролират информацията за епидемията, като заглушават всякаква информация, която се различават от официалната, пише Си Ен Ен.

На 1 януари полицията в Ухан обяви, че е „предприела законови мерки“ срещу осем души, които наскоро „публикуваха и споделяха слухове в интернет“ за болестта, подобна на пневмония и „причиниха неблагоприятни въздействия върху обществото“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови