Почина един от двигателите на икономическата реформа по времето на Елцин - Евгений Ясин

OFFNews 25 септември 2023 в 11:44 2342 1

Ясин

Снимка ТАСС

Евгений Ясин

На 89 г. почина Евгений Ясин, почетен научен ръководител на Висшето училище по икономика и бивш министър на икономиката на Русия. Той се възприемаше като един от двигателите на икономическите реформи в Русия по времето на президента Борис Елцин, а още по-рано стана един от авторите на програмата "500 дни".

За кончината на известния учен съобщиха бившият професор от ВУЗФ Александър Архангелски, журналистът Алексей Венедиктов (в регистъра на "чуждестранните агенти") и бившият финансов министър Алексей Кудрин, цитирани от Би Би Си.

"Евгений Ясин почина. Той беше един от стълбовете на прехода на съветската икономика, създател на Висшата икономическа школа. За мнозина той беше учител и приятел. Светла му памет", написа Кудрин в своя канал в Телеграм.

В края на август Ясин беше хоспитализиран с мозъчен оток и сърдечни проблеми, съобщи "Комерсант".

През 1994-1997 г. Ясин е министър на икономиката в правителството на Виктор Черномирдин, а от април 1997 г. е министър без портфейл на инвестициите. Смята се, че основният му принос за икономическите реформи е в качеството му на теоретик и наставник.

От октомври 1998 г. до юли 2021 г. Ясин е научен директор на Националния изследователски университет "Висше училище по икономика", след което членовете на Академичния съвет на Висшето училище по икономика го избират за почетен научен директор на университета.

Ясин е роден на 7 май 1934 г. в Одеса в семейството на железопътни работници. Завършва Одеския хидротехнически институт и Икономическия факултет на Московския държавен университет. Работи една година като бригадир на строителен обект и, според спомените му, това време е било достатъчно, за да се убеди в неефективността на системата за командно планиране в СССР.

След като се премества в Москва, започва да се занимава с наука в изследователския институт на Централното статистическо управление и Централния икономически и математически институт на Академията на науките.

През 1989 г. професор Ясин е поканен да се присъедини към правителствената комисия за икономическа реформа, ръководена от заместник министър-председателя академик Леонид Абалкин. Разработките на комисията не се осъществяват, но, както си спомня самият Ясин, именно там той истински "се изявява като личност и специалист". По същото време той пише програмата "500 дни" заедно със Станислав Шаталин и Григорий Явлински.

Ясин не е включен в първото правителство на Елцин и Егор Гайдар - според него, защото не одобрявал разпадането на СССР. Аркадий Волски, председател на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, го кани да създаде и оглави Експертния институт към РСПП. В тази си роля Ясин става известен със способността си да намира допирни точки и да организира диалог между радикалните и умерените реформатори.

През април 1994 г. Ясин оглавява Президентския аналитичен център, а през ноември става министър. Той напуска правителството заедно в кабинета на Сергей Кириенко, за да постъпи във Висшето училище по икономика.

Смята, че Висшето училище по икономика е едно от основните постижения в живота му (университетът е създаден още през 1992 г.). Ясин остава негов почетен научен ръководител до края на живота си.

Ясин оглавява и експертната фондация "Либерална мисия", а някога е бил член на Обществената палата на Русия и на Президентския съвет по правата на човека. Дъщеря му Ирина Ясин е известна журналистка и правозащитничка.

"Стабилното развитие" е хубаво, разбира се, но аз бих искал да видя не само стабилност, но и развитие", каза той в интервю за руската служба на Би Би Си през 2011 г. - Това, което липсва, са равни условия на конкуренция за всички и гаранции за правата на личността и собствеността. Необходим е и благоприятен бизнес климат за дългосрочни инвестиции. Нуждаем се от правителство, което да се основава на истински национални интереси, а не да държи на правото на "покриване" и експроприация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

25.09 2023 в 14:02

Ех, дано доживеем в Русия да дойдат на власт хора, които да вкарат във властта хора като Ясин, а и Гайдар, Черномирдин и много други, благодарение на усилията на които кочината е това, което е, а не това което можеше да е ако ги нямаше и я управляваха само някакви подчовеци като Путин и шайката му.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика