Пхенян обяви, че САЩ и Южна Корея целят ескалация със своите военни учения

OFFNews 07 ноември 2022 в 07:48 1049 1

Северна Корея обяви, че изстреляните от нея миналата седмица ракети са били симулирани удари по Южна Корея и САЩ, тъй като двете страни провеждали "опасно военно учение". Междувременно от Сеул съобщиха, че са открили части от севернокорейска ракета близо до бреговата линия на страната, предаде Ройтерс. 

Южна Корея и САЩ провеждаха шестдневни въздушни учения, които приключиха в събота. Миналата седмица Северна Корея изстреля тестово стотици артилерийски снаряди и множество ракети в морето, включително и междуконтинентална балистична ракета.

Пхенян определи ученията "Бдителна буря" на Южна Корея и САЩ като "открита провокация, целяща умишлено да ескалира напрежението" и "опасно военно учение с много висок агресивен характер".

Армията на Северна Корея твърди, че е провела дейности, симулиращи нападения срещу военновъздушни бази и самолети, както и срещу голям южнокорейски град, за да "разбие постоянната военна истерия на враговете".

Поредицата изстреляни ракети от Северна Корея дойде на фона на рекорден брой ракетни тестове през 2022 г. от страна на Северна Корея - една от малкото държави в света, разполагащи с ядрено оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови