Пхенян изстреля още 80 артилерийски снаряда и вдигна 180 самолета, Сеул отговори с изтребители F-35

OFFNews 04 ноември 2022 в 10:15 2759 0

Телевизионен екран на жп гарата в Сеул показва изображение на изстреляната от Северна Корея ракета, петък, 4 ноември 2022 г. Южна Корея задейства десетки военни самолети, включително модерните изтребители F35, след като в петък забеляза военни самолети, л

Снимка БТА/АП

Телевизионен екран на жп гарата в Сеул показва изображение на изстреляната от Северна Корея ракета, петък, 4 ноември 2022 г. Южна Корея задейства десетки военни самолети, включително модерните изтребители F35, след като в петък забеляза военни самолети, летящи на севернокорейска територия.

Северна Корея е изстреляла над 80 артилерийски снаряда в морската гранична зона през нощта, съобщи Южна Корея в петък, а министрите на отбраната на Сеул и Вашингтон се заканиха да демонстрират решителност пред ракетните изпитания на Севера, съобщава Ройтерс. Наложило се е южнокорейската армия да вдигне по тревога изтребители, след като е засякла прелитането на около 180 севернокорейски военни самолета край границата между двете Кореи. Никой от тях не е нарушил границата.

В четвъртък Северна Корея изстреля няколко ракети в морето и се предполага, че е изстреляла неуспешно и междуконтинентална балистична ракета. Това накара САЩ и Южна Корея да удължат въздушните учения, които разгневиха Пхенян.

Изстрелванията са започнали малко преди полунощ в четвъртък. Южнокорейските военни са засекли повече от 80 артилерийски снаряда в морето. Това – казват те – нарушава междукорейското споразумение от 2018 г. Югът е изпратил предупредително съобщение до Севера във връзка със стрелбата, се казва в изявление на южнокорейското министерство на отбраната.

В същото време днес бе съобщено и за 180-те прелетели военни самолета. Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили поясни, че активността на севернокорейската авиация е продължила около 4 часа в няколко зони по източната и западната част на границата. В отговор Южна Корея е вдигнала около 80 самолета, включително стелт-изтребители F-35А. Няма данни за сблъсъци.

На 31 октомври САЩ и Южна Корея започнаха военновъздушно учение с участието на около 240 самолета, най-голямото по рода си за последните години. По план то трябваше да приключи днес, но заради зачестилите ракетни изпитания от страна на КНДР в последно време ще бъде продължено с още един ден, до утре, съобщи южнокорейският министър на отбраната И Джон-суп, цитиран от местни медии.

Пхенян определи съвместните американско-южнокорейски маневри като "безразсъдна" военна провокация и заплаши с ответни мерки.

На среща във Вашингтон министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и И Йон-суп се ангажираха да предприемат нови мерки, за да демонстрират "решимостта и способностите" на алианса след многократните севернокорейски провокации, се посочва в съвместно изявление на двете страни.

Напрежението нараства, тъй като Северна Корея извърши рекорден брой изстрелвания на ракети тази година, включително най-малко 23 само в сряда, и на междуконтинентална балистична ракета в четвъртък.

От май насам Съединените щати твърдят, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените си опити за първи път от 2017 г. насам, не е ясно кога би могла да извърши такова изпитание. САЩ смятат, че Китай и Русия имат лостове за убеждаване на Северна Корея да не възобновява изпитанията на ядрени бомби, заяви неназован високопоставен служител пред агенция Ройтерс.

Дипломати съобщиха, че Вашингтон е поискал от Съвета за сигурност на ООН да свика публично заседание за Северна Корея в петък - искане, подкрепено от други членове на съвета - Великобритания, Франция, Албания, Ирландия и Норвегия.

През последните години 15-членният съвет е разделен по въпроса как да се справи със Северна Корея, а през май Китай и Русия наложиха вето на водения от САЩ опит за налагане на повече санкции на ООН в отговор на изстрелването на севернокорейски ракети.

В Сеул германският президент Франк-Валтер Щайнмайер осъди Северна Корея за това, че заплашва международната сигурност с многократни изстрелвания на ракети, и призова Пхенян да се върне към диалога.

"Смятам, че режимът в Пхенян е изцяло отговорен за настоящата ситуация", заяви Щайнмайер.

Пхенян осъди военните учения на съюзниците. В четвъртък Пак Джонг Чон, секретар на Централния комитет на управляващата в Северна Корея Работническа партия, заяви, че Вашингтон и Сеул са взели много опасно решение, като са удължили ученията, и са "изкарали" ситуацията извън контрол. "Съединените щати и Южна Корея ще разберат, че са направили ужасна грешка, която не може да бъде върната назад", каза Пак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови