Пета жертва на атентата във Виена, нападателят опитал да се присъедини към "Ислямска държава" (обновена)

OFFNews 03 ноември 2020 в 10:11 14804 1

Снимка Georges Schneider/Xinhua/BTA

Броят на жертвите на вчерашното терористично нападение във Виена достигна пет, заяви пред австрийската агенция АПА министърът на вътрешните работи Карл Нехамер.

Така загиналите стават двама мъже и две жени. Петият загинал е нападателят, който беше застрелян снощи от полицията. По думите на Нехамер той е бил привърженик на джихадистката групировка "Ислямска държава". По-късно днес беше потвърдено, че той се е опитал да се присъедини към терористичната организация, за което е получил присъда от 22 месеца, съобщава Асошиейтед прес. През декември е освободен предсрочно, съобщи австрийският вътрешен министър.

Застреляният вчера въоръжен нападател във Виена е 20-годишен, роден и израснал в града, и е бил в регистрите на австрийското контраразузнаване като един от 90-те австрийски ислямисти, пожелали да заминат за Сирия, съобщи в "Туитър" главният редактор на виенското списание "Фалтер" Флориан Кленк, цитиран от Ройтерс.

Без да посочва източника на информацията, Кленк твърди, че нападателят Куртин С. има "албански корени", а родителите му са от Северна Македония. Полицията е смятала, че той не е способен да планира атака във Виена, добавя журналистът.

По последни данни ранените при нападението от вечерните часове на понеделник са "повече от дузина", включително полицейски служител, според Der Standard. Към момента данните са за 18 пострадали, седем от които са  с опасност за живота. 

Органите на реда предполагат, че атаката е извършена от най-малко двама души. Извършват се претърсвания и арести. Би Би Си съобщава, че са извършени обиски на 15 адреса. Вътрешният министър каза, че вторият заподозрян е на свобода и е "въоръжен и опасен."

Днес по обяд двама души, свързани с атентата, са били арестувани близо до Виена, съобщи Ройтерс. В ранния следобеяд е бил арестуван и друг заподозрян в австрийския град Линц, съобщава телевизионният канал ORF, цитиран от Ройтерс. Той бил изведен от къща в белезници от тежковъоръжени полицаи. За момента не е установено дали той е свързан с вчерашното нападение в австрийската столица.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че "сега се потвърждава, че вчерашната атака очевидно е ислямистка терористична атака“. Той допълва, че „това беше атака от омраза - омраза към нашите основни ценности, омраза към начина ни на живот, омраза към нашата демокрация, при която всички хора имат равни права и достойнство."

Днес Австрия обяви тридневен траур. Еврейската религиозна общност в страната разпореди всички синагоги да бъдат затворени. Затворени остават и всички ресторанти, супермаркети и училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

03.11 2020 в 14:14

Необяснимо е, че държавата, която измежду всички от ЕС толерира най-много исляма и е взела на хранилка близо четвърт милион бежанци, предимно изповядващи исляма стана обект на терористична атака от джихадисти-ислямисти.Трябва да има някаква друга причина за този отвратителен акт и да е заурок.