Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пета поредна седмица Париж е завладян от жълтите жилетки, десетки арести и сълзотворен газ

OFFNews 15 декември 2018 в 14:53 2973 0

Снимка Франс прес

21 души са задържани във френската столица преди протестите на "жълтите жилетки" днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хиляди полицаи и други представители на силите за сигурност са разположени в Париж за пета поредна седмица на демонстрации, като правителството призова за спокойствие след насилието при предходните протести.

Полицията в Париж уточни, че са били задържани 21 души. Според други източници задържаните са 60. Това е в пъти по-малко от задържаните около 500 демонстранти миналия уикенд. Силите на реда отново са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат група, която се е опитала да пробие полицейския кордон, съобщават световните агенции.

Сили за сигурност, екипирани за борба с уличните безредици, са разположени около централните жп гари и по "Шанз-Елизе", където магазините са затворени, а витрините са закрити с дъски в очакване на протестите. Хиляди хора се събират по широкия булевард.

Малко преди обед се стигна до леко спречкване между полицията и протестиращите на "Шанз-Елизе". Конфликтът бързо бе прекратен, след като силите на реда използваха лютив газ, за да разпръснат тълпата, а протестиращите тръгнаха към Триумфалната арка.

Според "Франс прес" днешната демонстрация ще събере много по-малко протестиращи от предните седмици.

"Съпругата ми и аз сме безработни и живеем със 700 евро месечно, едва се справяме", казва демонстрант пред агенцията.

Друг споделя, че ако види сцени на насилие, ще се оттегли.

"Миналия път бяхме тук заради акциза. Сега сме заради институциите: искаме повече пряка демокрация", казва друг 28-годишен протестиращ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews