Пентагонът ще даде на Украйна боеприпаси с обеднен уран. Зеленски уреди нов пакет военна помощ от Дания

Боеприпасите са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев в новия транш военна помощ от САЩ

OFFNews 06 септември 2023 в 21:02 4201 5

Снимка Twitter

Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви днес Пентагонът, предаде Би Би Си. 

120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев в рамките на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона долара, поясниха от Пентагона в изявление.

Боеприпасите с обеднен уран са ефикасни срещу танкове и блиндирана военна техника. Обедненият уран е на практика страничен продукт, който остава при обогатяването на уран за използване в ядрени реактори или ядрени оръжия.

Обедненият уран е радиоактивен, но има много по-ниско ниво от нивата в естествената уранова руда, което намалява неговата радиоактивност.

Обедненият уран се използва в оръжията, тъй като е много плътен, самозапалва се при високи температури и налягане и при проникване в броня става по-остър, посочват от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). 

Нов пакет помощ от Дания

Междуременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди с министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, която днес е в Киев, нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Укринформ. Двамата лидери дадоха обща пресконференция, предаде БТА. 

"Днес обсъдихме нов пакет от военни мерки. Това ще бъде дванадесетият пакет, който се подготвя за този месец", каза Зеленски напомни, че украински пилоти се обучават да работят с изтребители Ф-16 в Дания.

"Украинските военни имат задача да подготвят необходимата инфраструктура в страната ни възможно най-скоро. И това е една от ключовите задачи, които силите за отбрана трябва да изпълнят в момента", подчерта президентът.

Обсъждат се въпроси, свързани с разширяване на възможностите за обучение и ускоряване на реалното интегриране на съвременните изтребители в отбраната на Украйна, уточни Зеленски. 

Той определи днешните разговори с Фредериксен много съдържателни и още веднъж благодари на Дания за цялата подкрепа, която тя оказва на Украйна, като отбеляза, че дава висока оценка на настоящите двустранни отношения.

На свой ред датският министър-председател заяви, че Дания предоставя на Украйна военно оборудване и боеприпаси, но иска да направи много повече, включително в областта на противовъздушната отбрана. "Ще продължим подкрепата си за гражданското общество, за цивилните граждани", каза тя.

Мете Фредериксен изрази своите съболезнования за смъртта на цивилни граждани след руското нападение срещу пазара в Костантиновка, в Донецка област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Маги Стралска

07.09 2023 в 10:38

колкото повече..... толкова повече.....

1000

4

Шаран 007

07.09 2023 в 07:35

Обедненият уран е доказано терапевтично средство срещу злокачествена русофилия.

22548

3

dolivo

07.09 2023 в 01:18

Русия ползва отдавна техния еквивалент

Толкоз боклук изхвърлиха в Украйна, малко още за добрата кауза няма да навреди повече

2073

2

Johnny B Goode

06.09 2023 в 23:47

Като я гледам снимката на този снаряд, и си го представам забит на Путлер там дето не го огрява слънцето.
Знам, че е малко перверзно, ама ....

1236

1

БотоксПутю

06.09 2023 в 21:13

Обеднен, обогатен, подсладен, какъвто е да. Важно е да върши работа по анихилиране на путинските орди.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки