Десетки F-16 за Киев: Нидерландия и Дания първи дават изтребителите

Нямахме с какво да направим мощна контраофанзива, призна президентът Зеленски

OFFNews 20 август 2023 в 21:19 4855 1

зеленски
Зеленски и Мете Фредериксен в кабината на изтребител.

Нидерландия и Дания са първите държави, които ще предадат изтребители F-16 на Украйна. Това стана ясно по време на днешните посещения на президента Володимир Зеленски в двете държави.

Дания планира да предостави на Украйна 19 изтребителя F-16, обяви датският министър-председател Мете Фредериксен на пресконференция след разговорите си с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя подчерта, че Дания и нейният народ са на страната на Украйна от началото на войната.

"Знаем, че вашата свобода е нашата свобода. Знаем също така, че вие се нуждаете от повече помощ. И затова днес обявяваме, че ще предоставим 19 самолета F-16 на Украйна", заяви ръководителката на датското правителство.

Фредериксен подчерта, че Дания заедно с Нидерландия ще бъдат първите държави, които ще направят това.

Тя също така добави, че се надява датските изтребители да помогнат на Украйна да освободи земята си.

"Мисиите за обучение вече започват. Ние заедно днес общувахме с нашите момчета и момичета, които се обучават и ще работят с F-16 тук, а след това ще работят с F-16 в нашето небе", каза украинският президент.

В същото време Зеленски добави, че засега не иска да говори за конкретни дати, но според него Украйна ще получи изтребители "веднага щом има такава възможност".

Президентът на Украйна каза още, че днес е обсъдил с Фредериксен разширяването на тренировъчните мисии. Той добави, че Киев вече подготвя инфраструктурата за F-16.

По време на посещението на Зеленски в Нидерландия, министър-председателят на страната заяви, че в момента Нидерландия разполага с 42 изтребителя F-16. По думите му страната все още не е решила колко самолета ще получи Украйна.

Украинският президент обаче отбеляза, че вече има споразумение с Нидерландия за предоставяне на Украйна на 42 самолета F-16. Изтребителите ще бъдат доставени на украинската армия, след като приключи обучението на пилотите и инженерите.

Украинският президент Володимир Зеленски обясни защо украинските отбранителни сили не са започнали мощна контраофанзива. Според него това не се е случило защото  "ВСУ не са имали с какво да преминат в атака".

"Ако имаш дефицит на бронирана техника, дефицит на танкове, просто ще загубиш хората. Ще напреднем с един, два, три или пет километра, но ще загубим хиляди хора. Те просто ще умрат и няма да постигнем целта, от която се нуждаем. А тя е пълната деокупация на цялата ни територия", подчерта президентът на пресконференция в Дания.

Зеленски отбеляза, че Украйна изчаква момент, в който ще разполага с възможности за контранастъпление. Президентът посочи, че докато Украйна е чакала предоставянето на военна помощ от партньорите, окупаторите са минирали териториите и са правили укрепления.

"Те направиха много укрепления още преди осем години. Започнаха от 2015-2016 г. в Донбас след окупацията там", каза президентът.

В същото време той добави, че не може да критикува партньорите, защото Украйна получава подкрепа от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

21.08 2023 в 02:23

Давам 300 лева награда на онзи журналист, който поиска коментар от Зеления чорап и изрично го попита как точно се "въвличат във войната" Дания и Нидерландия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!