Пентагона обяви доставката на осем комплекса за ПВО със среден обсег NASAMS за Украйна

OFFNews 01 ноември 2022 в 19:44 5948 6

NASAMS

Снимка Wikimedia Commons

NASAMS на въоръжение в армията на Норвегия

Съединените щати ще достави в най-кратки срокове на Украйна осем комплекса за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие NASAMS и боеприпаси за тях. Това съобщи на брифинг официален представител на Пентагона. Двете установки ще бъдат получени в Украйна в най-близко време, останалите шест малко по-късно.

„Позволете ми просто да припомня че досега Съединените щати вече са предоставили 1400 Стингъри, което е противовъздушна отбрана с малък обсег, и нашите съюзници и партньори също са предоставили значителни брой системи за противовъздушна отбрана с малък обсег. САЩ също се ангажират с осем NASAMS и свързани с тях боеприпаси, като два от тях ще бъдат в Украйна в много близко бъдеще, като още шест ще бъдат предоставени по-късно. Ние също така сме се ангажирали с набор от системи за противодействие на безпилотни летателни системи, включително системата VAMPIRE и други радарни системи, тъй като знаем, че - заплахата от безпилотни апарати е сериозна заплаха в момента. САЩ също помогнаха в подкрепа на дарението от Словакия за комплекс С-300 по-рано по време на войната. Това беше невероятно важно за -- за защита на украинската инфраструктура в този момент. Освен това САЩ осигуриха много резервни части, за да поддържат украинската противовъздушна отбрана от съветски тип в работно състояние“, каза източникът на Пентагона.

Американският представител допълни, че съвсем наскоро ПВО-то на Украйна е подсилено с първия от общо четири комплекса от системата IRIS-T, която е изключително добре използвана от Киев.

„Така че ние, знаете ли, насърчаваме другите да разгледат предоставянето на такива системи. Испания отговори на призива да предостави системата за противовъздушна отбрана HAWK. И това също е система, която ние насърчаваме и други страни да предоставят. Споменах онези NASAMS, които САЩ предоставят, добре, редица страни са предоставили боеприпаси за NASAMS. Това е ракетата AMRAAM. И ние все още насърчаваме други съюзници и партньори да предоставят допълнителни боеприпаси. И има множество дарения от системи за противовъздушна отбрана от съветски тип, които все още идват. Надявам се, че това е полезно“, коментира представителят на военното ведомство на САЩ, който анонсира преди това, че и през тази седмица продължаваме да виждаме широко разпространени и брутални руски атаки, насочени към критичната инфраструктура на Украйна.

В контекста на спекулациите, които по-рано миналата седмица твърдяха, че оръжие от Финландия, предназначено за Украйна е попаднало в ръцете на престъпния свят, Пентагонът коментира, че американското оръжие в Украйна е в сигурни ръце. „Сега бих искал да обърна внимание на въпроса как предотвратяваме отклоняването на оръжия, предоставени от САЩ, на Украйна. Тъй като продължаваме да предоставяме пакети за сигурност, искам да подчертая, че не сме видели достоверни доказателства за отклоняване на оръжия, предоставени от САЩ. Вместо това виждаме фронтовите единици на Украйна да използват ефективно помощта за сигурността всеки ден на бойното поле. Въпреки това, ние сме напълно наясно с възможния риск от незаконно отклоняване и проактивно предприемаме всички налични стъпки, за да предотвратим това да се случи“, коментира официално лице на Пентагона.

Миналата седмица Държавният департамент публикува плана на САЩ за противодействие на незаконното отклоняване на определени съвременни конвенционални оръжия в Източна Европа. „Осигуряването на отчетност на даренията на модерни оръжия е основен приоритет и през последните няколко месеца ние предприехме значителни стъпки, за да адаптираме нашите практики за отчетност“, коментира Вашингтон.

Успоредно с това, всяка пристигнала военна помощ в Украйна се регистрира и проследява от граничните логистични центрове до фронтовата линия, като Украйна предоставя доклади за изразходването и щетите, за да бъдат констатирани евентуални загуби. В събирането и управлението на данните за американското оръжие в Украйна участва непосредствено и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1010

5

vdiv

02.11 2022 в 03:25

А дано, Johhny, а дано! Щото до сега Израел са кръгла нула.

2073

4

Johnny B Goode

02.11 2022 в 01:23

Еврото, и още нещо да те светна дето не сте го учили в МГИМО и не са ти го чели на лекциите в клуб "Георги Кирков".
С това заиграване с Иран приятелят ти Вовата яко настъпи мотиката. Американците може да им се променят интересите и да му простят, ама Израел няма да му прости. А който се е опитал да се еб@ва с евреите бял ден не е видял. При тях няма прошка.
Анадъмну?

2073

3

Johnny B Goode

02.11 2022 в 01:15

Еврото, абе много ги разбираш ти краварските работи бе!
В МГИМО ли си ги учил?

Да те светна само, че там нещата не стават както в добре познатия ти руски модел "Каквото Каже Царя". Не стават и по емоционални причини - "Ты меня не уважаешь" и затова ще ти избомбя ел. централите. Много имаш да учиш как работи системата, ама с това образование и с това напреднало ЕГН едва ли ще стане работата.

10298

1

AntiZ

01.11 2022 в 21:27

Няма нищо по-приятно и удовлетворяващо от това да гледаш как загиват тези руски червеи! Слава на Украйна!
https://t.me/ButusovPlus/1515