Джо Байдън обеща на Украйна модерни системи за ПВО в телефонен разговор със Зеленски

OFFNews 11 октомври 2022 в 10:20 1680 4

ПВО

Снимка Getty Images

Приоритет за Украйна след атаките от понеделник са доставките на системи за ПВО

Президентът на САЩ Джо Байдън е обещал в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски Белият дом да предостави на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана, съобщи „Гласът на Америка“ с позоваване на американската администрация.

Байдън е разговарял с украинския лидер след атаките срещу столицата Киев и други украински градове от понеделник и е осъдил ракетните удари на Кремъл, изказал е съболезнования на роднините и приятелите на убитите и ранените „в резултат на тези безсмислени атаки“.

„Президентът Байдън обеща да продължи да предоставя на Украйна необходимата подкрепа, за да я защити, включително модерни системи за противовъздушна отбрана“, се казва в изявлението на Белия дом. Байдън е потвърдил продължаващия ангажимент със съюзниците и партньорите да продължат да налагат санкции на Русия.

Украйна трябва да координира общественото мнение и протестните действия по този въпрос, сега това ще бъде особено силно и може да даде резултати. Не, нямаме нужда от снайперисти, които да се бият за нас - имаме нужда от много повече системи за противовъздушна отбрана. Имаме ниска плътност на системите за ПВО, така че нямаме възможност да изградим надеждна обективна защита. Ето защо атаката на силите на Руската федерация по 150 въздушни цели проби отбраната във всички градове.

„Имах продуктивен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Главна тема на разговора беше противовъздушната отбрана. В момента това е номер 1 в нашето сътрудничество“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Страните от НАТО са договорили с Украйна доставките на най-новите зенитно-ракетни системи NASAMS и IRIS-T – планирани са 13 такива системи, но според Киев доставките ще бъдат бавни.

„Нямаме време да чакаме, имаме нужда от подкрепление сега. Време е САЩ да ни дадат зенитно-ракетните системи Patriot и Avenger. Около 500 системи Patriot са на въоръжение в американската армия и още около 300 системи от първата модификация са на склад. Това са ракети с голям обсег, по-ефективни от съветските С-300. Имаме нужда от тях, дори и да са стари модификации, защото трябва да създадем пръстен от системи за противовъздушна отбрана около ключови градове, за да се борим с доста прости цели - руски бомбардировачи, щурмови самолети и крилати ракети. Америка има всичко това и САЩ имат възможност да доставят 10-20 Patriot от поне предпоследната модификация на SM2 от въоръжените сили на САЩ и още 20-30 системи от първата модификация от складове след ремонт. Всичко това – без никакви загуби за боеспособността на армията на САЩ“, коментира главният редактор на украинското издание Цензор.нет. Юрий Бутусов.

Тъй като Patriot може да изстрелва и балистични ракети, тоест няколко такива комплекса биха могли да защитят поне ключовите градове, смята журналистът, според когото при наличието на съответните ПВО системи, Украйна сама може да затвори небето над своята територия.


Foreign Policy пише във вторник, че Украйна е променила списъка с желаното въоръжение, което очаква от САЩ и западните си партньори. Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук е изпратил в понеделник писмо до Конгреса на САЩ, в което призовава на първо място да се постави внимание върху доставките на ЗРК NASAMS, а също така на далекобойни ракети ATACMS. В разширения списък влизат изтребители F-15 и F-16, както и безпилотни Grey Eagle за противодействие на иранските дронове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

5

ob1

11.10 2022 в 14:08

винкел, по-внимателно с глупостите, които пишеш. В Германия е подсъдно да отричаш холокоста, утре и за рашисткия геноцид в Украйна ще е така. Да не вземеш да висиш по съдебни скамейки...

318

2

Valioka

11.10 2022 в 12:08

Съжалявам, че ще го кажа, но световните лидери в момента са абсолютни нещастници... Вече повече от половин година изродите трепят цивилни в Украйна, то не бяха изнасилвания, то не бяха измъчвания, то не беше чудо... И непрекъснато слушам - тоя обеща това, оня обеща онова... НЕЩАСТНИЦИ!!! Трябваше още в първите дни на агресията да снабдят украинците с модерно оръжие, за да могат хората да се отбраняват и воюват ефективно... И путин издебна сякаш най-точното време за да нахлуе - слаб ЕС, слаби САЩ, слаби и нерешителни лидери... Мрънкат като насрани...

15914

1

поп Дръвчо

11.10 2022 в 11:05

Според орките (залегнало и във военната им доктрина) ПВО и ПРО на съседите им са нападателно оръжие