US учени: Западът да помогне на Украйна с модерни системи за ПВО. Путин може да удари с ирански дронове

Западът може да помогне

OFFNews 04 август 2022 в 13:38 2658 1

дрон

Снимка Архив

Дронове камикадзе.

САЩ и другите западни съюзници на Украйна трябва да подпомогнат армията на Киев с допълнителни оръжейни доставки заради възможната поява на бойни дронове - иранско производство, в арсенала на руските въоръжени сили.

Това заявяват в статия за американското издание "Брейкинг дифенс" Джон Харди, Райън Бробст и Бихнам бин Талеблу от вашингтонския неправителствен изследователски център "Фондация за защита на демокрациите" (ФЗД).

Нашествениците изпитват в момента недостиг на някои видове оръжия, по-специално безпилотни летателни апарати. По данни на Белия дом обаче президентът Владимир Путин планира да подобри положението, като получи "до неколкостотин безпилотни апарата" от Иран, се казва в материала, цитиран от БТА.

Засега не е потвърдено, че Техеран и Москва са сключили договор за доставка на дронове в Русия. Има обаче споразумение за сътрудничество в авиационното строителство, отбеляза на 31 юли в коментар за статията руското сп. "Военное обозрение".

"Брейкинг дифенс" посочва, че Русия разполага със собствени ударно-разузнавателни дронове "Орион", но до момента е произвела твърде малко от тях, което "ограничава влиянието им на бойното поле". Според анализаторите от ФЗД поразяващите способности на руските войски могат да нараснат, ако те бъдат снабдени с ирански безпилотни апарати "Шахед-191" и "Шахед-129", които могат да носят прецизно насочващи се бомби "Садид". Те биха осигурили на Русия допълнителни възможности.

Според сп. "Форин полиси" от 13 юли украинците се опасяват, че руските сили ще унищожават с тези дронове например украинските артилерийски системи за залпов огън "Хаймарс", производство на САЩ. А експертите на ФЗД посочват, че Русия може да използва иранските дронове за въздушна поддръжка на силите си в Украйна и за установяване на зони, забранени за полети в региона.

Техеран може да предложи на Москва и други безпилотни апарати без въоръжение на борда, които да разширят възможностите на руската армия за разузнаване и наблюдение, както и за действия срещу украинските командни, контролни и комуникационни системи.

Освен това Иран притежава различни нападателни "дронове камикадзе" за еднократна употреба като "Шахед-136" и баражиращи боеприпаси като "Туфан" и "Раад-85". Техеран твърди също, че поддържа в оперативна готовност антирадарни безпилотни апарати. С тези модели руската армия може отчасти да компенсира слабата си способност да потиска противниковата противовъздушна отбрана, потенциално да намали заплахите за руските пилотирани самолети и хеликоптери, поясняват специалистите на ФЗД.

Нещо повече, Русия може да използва ирански дронове от рода на "Касеф-1/2к" и "Самад 2/3", наподобяващи крилати ракети с витлов двигател, за да поразява инфраструктура и складове за боеприпаси отвъд линията на фронта, пише "Брейкинг дифенс".

Затова по съгласуване с Киев Вашингтон и съюзниците му трябва да обмислят начини да подпомогнат украинските сили в противодействието срещу тези ирански дронове. Например да доставят на Украйна допълнително оборудване за радиоелектронна борба. Също и да укрепят украинската противовъздушна отбрана с малък обсег, като осигурят за нея още системи съветско производство или да доставят на Киев западни системи, например "Авенджър" или М-ШОРАД, добавят вашингтонските експерти.

Американският мобилен зенитен ракетен комплекс "Авенджър", конструиран от "Боинг", е предназначен за стрелба по въздушни цели на разстояние от 0,5 до 5,5 км и височина до 3,8 км. Приет е на въоръжение в сухопътните сили на САЩ и други страни. Представлява жиростабилизирана платформа, на която са монтирани управляеми ракети "Стингър" - в два транспортно-пускови пакета по четири броя, сочат данни от руския специализиран сайт "Пентагонус".

Комплексът включва оптични и термовизионни средства за откриване и съпровождане на цели, лазерен далекомер, система за разпознаване "свой - чужд", системи за управление и контрол, радиостанции. Като оръжие за самоотбрана се използва 12,7-милиметрова картечница.

Платформата се инсталира на високопроходими джипове "Хъмви" или на други шасита. "Авенджърите" могат да бъдат превозвани с транспортни самолети С-130 Херкулес и С-141В Старлифтър, също и с хеликоптери - на външни пилони. Системите могат да обстрелват целите си, докато се движат със скорост до 35 км/ч.

На 10 март т. г. армията на САЩ използва за пръв път новата система за противовъздушна отбрана с малък обсег М-ШОРАД (Maneuver Short-Range Air Defense, M-SHORAD), за маневрите "Сейбър страйк 2022" в Естония, съобщиха тогава онлайн изданията "Дифенс блог" и "Лента".

Американски военни, цитирани в тях, посочиха, че системата е поразила цел, имитираща дрон, над Финландския залив. В учението са участвали четири прототипа на М-ШОРАД.

Новата система се предвижда да замени остаряващите комплекси "Авенджър", произвеждани от 1989 г. Тя се монтира на шасита за бронетранспортьори "Страйкър"; разполага с радар и оптично-електронно устройство за търсене на цели. Въоръжението на М-ШОРАД включва автоматично оръдие ХМ914, картечница, зенитни ракети "Стингър" и противотанкови "Хелфайър" (AGM-114L Longbow Hellfire).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови