Детски играчки и психолози посрещат освободените от ''Хамас'' заложници

Отново напрежение въпреки примирието: Хиляди палестинци се насочват към Северна Газа. IDF блокират усилията им да стигнат до домовете си

Кристина Минчева 24 ноември 2023 в 16:11 1761 0

Играчки

Снимка Екранна снимка/Х

Детски играчки за освободените от "Хамас" деца, които а били в плен в Ивицата Газа

С детски играчки, телефони за незабавна връзка с близките им, психолози и хеликоптер Израел очаква да посрещне първите си 13 освободени от "Хамас" заложници днес следобед. Подготовката ни за посрещането им завърши - съобщиха Израелските отбранителни сили часове по-рано и публикуваха снимки и видео кадри за предстоящата операция, наречена "Вратата на рая".

Играчките са за децата - очаква се почти всички пуснати от терористите да са деца.

"Завършихме подготовката за приемане на освободените заложници след завръщането им в Израел от Газа. В координация с държавните министерства и органите за сигурност сме се подготвили бързо да приемем освободените заложници и да им окажем цялата необходима подкрепа. Подготвили сме няколко места, предназначени за първоначалния им прием, които включват необходимото медицинско осигуряване. След първоначалния прием и медицинско лечение те ще бъдат откарани в болници, където ще се съберат със семействата си," пишат IDF в социалната мрежа Х.

Заложниците ще бъдат освободени от Ивицата Газа през Египет, след което израелските отбранителни сили ще ги приемат първоначално в авиобаза "Хацерим" в Южен Израел, където ще преминат кратък физически и психически преглед.

Психолози и експерти по психично здраве ще посрещнат заложниците, много от които се очаква да са деца. Експертите ще им обяснят какво се е случило в тяхната общност на 7 октомври, когато смятат, че моментът е подходящ.

IDF са осигурили и телефони за тринадесетте души, които се очаква да бъдат освободени от "Хамас", за да могат да се обадят на роднините си веднага щом пристигнат в "Хацерим".

Предвижда се освободените заложници ще останат около два часа в авиобазата, преди да бъдат откарани в болница с хеликоптер или микробус. Хеликоптерите ще летят в по-удобен и тих режим. Тези, които се нуждаят от незабавна медицинска помощ, ще бъдат откарани направо в болница. От детската болница "Шнайдер" препоръчват хората да останат под наблюдение поне 48 часа.

Семействата им чакат в болниците, а в района са резервирани хотелски стаи. Същите стъпки ще бъдат следвани и за останалите заложници.

Канал 12 съобщава, че 12 от 13-те заложници, които трябва да бъдат освободени днес, са от кибуца Нир Оз. Общо 75 са били отвлечени от кибуца на 7 октомври, като 13 от тях са деца.

В изявление IDF помоли обществеността да „проявява търпение, чувствителност и да уважава неприкосновеността на личния живот на освободените заложници и техните семейства“, както и да не разпространява непроверена информация.

Хиляди палестинци се насочват към Северната част на Газа

Операцията по освобождаването на първите 13 от 240-те заложници се случва по време на 4-дневно примирие между "Хамас" и Израел, но въпреки него днес се надигна напрежение. Хиляди палестинци се опитваха да се върнат в северните части на Ивицата Газа с деца и домашни любимци на ръце и вещите си, натоварени на магарета, колички или покриви на автомобили. 

Израелските отбранителни сили блокираха усилията им да се приберат по домовете си.

При сблъсъци най-малко двама души са били убити, а други 11 са ранени. 

По-рано IDF са предупредили жителите на Северна Газа да не се връщат по домовете си в северната част на Ивицата, тъй като районът все още остава военна зона, въпреки четиридневното прекратяване на огъня. 

Примирието между Израел и "Хамас" влезе в сила в 7 часа тази сутрин. Според споразумението, одобрено от израелското правителство и постигнато с посредничеството на Катар и Египет, "Хамас" ще освободи 50 живи израелски заложници - деца, техните майки и други жени на групи от по 12-13 души - срещу четиридневно затишие на бойните действия и освобождаването на до 150 палестински затворнички и непълнолетни. Договореността ще позволи и доставка на гориво и хуманитарна помощ в Газа през дните на примирието. Очаква се освобождаването да започне в 16:00 часа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика