Папата призова за спокойствие в Близкия Изток

OFFNews 16 май 2021 в 18:11 1291 0

Папа Франциск заяви по време на днешната си проповед, че загубата на невинни животи заради насилието между Израел и палестинците е "ужасна и неприемлива" и предупреди, че последният конфликт може да се влоши още повече.

"През тези дни ожесточените въоръжени сблъсъци между Ивицата Газа и Израел взеха връх и рискуват да се превърнат в спирала на смърт и разрушения", каза папата след неделната молитва. "Питам се докъде ще доведат омразата и отмъщението? Наистина ли мислим, че ще изградим мир, като унищожим другия?", добави още папа Франциск.

Коментарите му, отправени към събралите се на площад "Свети Петър" във Ватикана, последваха специалната литургия за Мианмар тази сутрин. По време на литургията той повтори призивите за прекратяване на кръвопролитията в страната и призова хората да не губят надежда.

Папа Франциск призова също и за спокойствие в Близкия Изток, предаде БГНЕС.

"Апелирам за спокойствие към тези, които носят отговорност, да спрат шума на оръжията и да вървят по пътищата на мира с помощта на международната общност", заяви той.

Държавата Израел преживява най-тежките боеве между израелските отбранителни сили и палестинските бойци от войната в Газа през 2014 г. Те започнаха в понеделник, след като "Хамас" - палестинската организация, която контролира Ивицата Газа - изстреля ракети срещу Йерусалим и Тел Авив в отговор на сблъсъци между израелската полиция и палестински протестиращи близо до джамията "Ал-Акса" в свещения за мюсюлмани, юдеи и християни град.

Оттогава досега палестинската организация "Хамас", чиято основна цел е унищожаването на Израел и създаването на държава Палестина, е изстреляла повече от 3000 ракети към централната и южната част на Израел. Част от ракетите на "Хамас" падат в Ивицата Газа и това остави населението без електричество.

Израел отговаря на ракетните нападения с удари към Ивицата Газа. Много сгради са разрушени. Най-малко 10 000 жители на Газа са напуснали домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови