Конфликтът се ожесточава: Израел руши тунели на Хамас под Газа, ракетният обстрел от палестинците не спира

Александра Маркарян 14 май 2021 в 14:51 6731 0

Снимка Getty Images

Израел разполага бойна техника близо до границата с Газа. 14.04.2021 г., Израел, Сдерот

Конфликтът между Израел и палестинските бойци се ожесточава с навлизането му в петия ден от началото на ескалацията. Насилието продължи и тази нощ в смесените общности, където живеят араби и евреи. Ракетният обстрел от Ивицата Газа към израелски градове не спря. Според израелската армия от четвъртък вечерта до петък сутринта от Ивицата Газа са били изстреляни повече от 220 ракети. Призори Израел нанесе мащабни удари срещу използваната от бойците на "Хамас" мрежа от тунели под Газа, която нарича "метрото". 

Това се е случило по време на 40-минутна офанзива на сухопътни части, които не навлезли вътре в Ивицата Газа, съобщи армейски говорител, цитиран от Reuters и Би Би Си.

В същото време "Хамас" заплаши, че групировката е готова да "преподаде" на израелската армия "сурови уроци", ако тя реши да навлезе в Газа. Това се случва, след като израелската армия мобилизира 7000 резервисти и разположи войски и танкове близо до границата с Газа.

Здравните власти в Газа съобщават, че жена и трите й деца са били убити по време на израелската операция и че телата им са били извадени изпод отломките на дома им.

От ескалацията на напрежението в понеделник досега са убити най-малко 119 души в Газа, включително 31 деца и 19 жени. 830 души са били ранени - по данни на палестинските здравни власти.

Жертвите в Израел са 8: войник, патрулирал по границата с Газа, шестима цивилни, включително 87-годишна жена, която е паднала на път за бомбоубежище близо до град Ашдод, и две деца, и индийски работник, съобщават израелските власти.

Въздушни удари е имало и срещу Ашкелон, Беер-Шева и Явне.

Израелската армия съобщава, че при ударите й са били убити между 80 и 90 палестински бойци. А също - че срещу Израел са били изстреляни общо около 1800 ракети, 430 от които са паднали в Ивицата Газа или са дефектирали.

Държавата Израел преживява най-тежките боеве между израелските отбранителни сили и палестинските бойци от войната в Газа през 2014 г. Те започнаха в понеделник, след като "Хамас" - палестинската организация, която контролира Ивицата Газа - изстреля ракети срещу Йерусалим и Тел Авив в отговор на сблъсъци между израелската полиция и палестински протестиращи близо до джамията "Ал-Акса" в свещения за мюсюлмани, юдеи и християни град.

В отговор на въпрос защо жертвите в Газа са толкова повече от тези в Израел армията публикува следния отговор:

"Фактът, че няма повече жертви в Израел не означава, че "Хамас" не се опитва да убие цивилни израелци. Той означава просто, че Израелските отбранителни сили предотвратяват това на изключително ниво. Противовъздушната система Iron Dome и леснодостъпните бомбоубежища в целия Израел спасиха хиляди животи. Войските на Израелските отбранителни сили ще продължат да работят денонощно, за да защитят цивилните израелци на възможно най-високото възможно ниво и да намалят броя на жертвите в Газа, където е възможно."

В северната и източната част на Газа звукът от артилерийски огън и експлозиите започнаха рано в петък - предава Reuters. Новинарската агенция цитира свидетели, които споделят, че много от живеещите близо до границата семейства са напуснали домовете си. Някои търсят подслон в управляваните от ООН училища.

Израелската операция

Подп. Джонатан Конрик - израелски армейски говорител - заяви, че в сутрешната операция на Израел (най-голямата от началото на настоящия конфликт) са участвали 160 самолета, артилерия и бронирани машини, но уточни, че тя не е била проведена вътре в Газа. Целта й е била удар по специфична цел.

"Това, към което се насочихме, е сложна система от тунели, която се простира под Газа, основно в северната част, но не само. Това е мрежа, която оперативните служители на "Хамас" използват, за да се придвижват, за да се крият, за прикритие" - каза той на брифинг пред чуждестранни репортери. "Наричаме (я) "метрото" - допълни той и поясни, че предстои да бъде направена оценка на операцията.

"Поразихме 150 цели и разрушихме много километри от мрежата на "Хамас" - пишат Израелските отбранителни сили.

В четвъртък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че този път мисията ще отнеме "повече време". Израелските власти казват, че по "Хамас" - най-мощната военизирана групировка в Газа - трябва да бъде нанесен силен, възпиращ удар, преди каквото и да е прекратяване на огъня.

Улични боеве

Военните действия подхранват напрежението между израелските евреи и арабското малцинство, което съставлява 21% от населението в страната. Воюват не само военизирани палестински групировки и израелската държава. Бият се хора от двете страни по улиците на някои градове, показват и кадри със сцени на насилие, публикувани в социалните мрежи.

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ, ЧЕ ВИДЕОТО СЪДЪРЖА КАДРИ С НАСИЛИЕ.

През последните няколко дни бяха атакувани и синагоги.

Президентът на Държавата Израел Реувен Ривлин предупреди за риск от гражданска война.

Министърът на отбраната Бени Ганц разпореди "солидно укрепване" на силите за сигурност с цел потушаване на безредиците във вътрешността на страната. Повече от 400 души са арестувани.

Израелската полиция обвинява израелските араби, че са отговорни зад повечето размирици и отхвърлят обвинението, че подкрепят банди от еврейски младежи, които нападат арабски домове.

В разпространено тази сутрин изявление министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заявява, че властите в страната ще изискат "Хамас" и други терористични организации" да платят "много тежка цена" за случващото се. Уверява, че "ние го правим и ще продължим да го правим с голяма сила". "Последната дума не е казана и тази операция ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да възстановим тишината и сигурността на Държавата Израел".

Премиерът заявява, че държавата се бори на два фронта: Газа и случващото се в еврейските градове. Уверява, че полицията разполага със 100-процентната подкрепа на правителството, на граничната полиция и на останалите сили за сигурност, за да възстановят законността и реда в градовете.

"Няма да толерираме анархия. Подкрепяме полицията в използването на всички средства с пълните й правомощия, включително с Израелските отбранителни сили и Израелските сили за сигурност". Той призовава гражданите на Израел да не се саморазправят и уверява, че който го направи, "ще бъде наказан жестоко".

Светът

Призиви за сваляне на напрежението и за преговори се чуват от все повече точки на света, включително САЩ.

Усилия за примирие полагат Египет, Катар и ООН, но засега няма знак за напредък.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще дискутира ожесточаващото се насилие между Израел и палестинските бойци в неделя, съобщават дипломати, цитирани от "Ройтерс". Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за "незабавна деескалация и прекратяване на военните действия в Газа и Израел".

Междувременно високопоставен представител на "Хамас" заяви, че групировката е готова на "реципрочно" прекратяване на огъня, ако международната общност окаже натиск над Израел да спре военните действия в района на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови