Папата обяви началото на годината на "великата прошка"

OFFNews 13 декември 2015 в 21:32 2776 0

Папа Франциск отвори "свещената врата" на базиликата "Св. Йоан от Латеран" и обяви начало на "времето на великата прошка", няколко дни след започването на Юбилея на милосърдието, предаде "Франс прес".

Папата прикани около двете хиляди, дошли да участват в честването, да не се поддават на "умора, съмнение, нетърпение или страдание".

"Не ни се позволява никоя форма на тъга, защото въпреки множеството форми на насилие, които нараняват хората, Господ пази народа си", заяви папа Франциск.

По искане на папата свещените врати бяха отворени днес и през последните дни на много места по света както в големи катедрали, така и в малки църкви или параклиси.

В сирийския град Алепо бе отворена свещена врата в енорията Свети Франциск в квартал Азизия. Друга такава врата бе отворена в църквата на затвора "Ребибиа" в Рим.

Папа Франциск обясни в проповедта си, че отварянето на свещена врата е "прост знак, но и покана към радост". "Започва времето на великата прошка", заяви той по повод започналата във вторник свещена година, която завършва на 20 ноември 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews