Папа Франциск отслужи литургия на стадион в Кайро

OFFNews 29 април 2017 в 20:15 3523 0

Снимка Reuters

Папа Франциск отслужи днес литургия в Кайро в последния ден от краткото си посещение в Египет, което използва, за да призове мюсюлманските лидери да се обединят срещу религиозното насилие, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Посещението на Франциск, целящо да възстанови връзките с мюсюлманските религиозни лидери, се провежда три седмици след като "Ислямска държава" уби най-малко 45 души при нападения в две египетски църкви.

По време на визитата си папата отправи призив за религиозна свобода и обвини екстремистите, че преиначават милостивата природа на Бог.

След наситен със срещи с политически и религиозни лидери първи ден, акцентът днес е литургията на стадион в Кайро, където по данни на представители на Ватикана са се събрали 15 000 души, сред които копски и англикански епископи.

В края на литургията главата на Римокатолическата църква благослови Египет като една от страните, най-рано приели християнството и повтори призива си за толерантност. Папата обяви, че единственият фанатизъм за вярващите трябва да е към благотворителност.

Истинската вяра ни кара да защитаваме правата на другите със същото усърдие и ентусиазъм, с които защитаваме собствените си права, заяви Франциск.

Главата на Римокатолическата църква вчера говори пред участниците в международна конференция за мир, организирана от сунитския ислямски център "Ал Азхар" в Кайро. Папата призова да се "блокират потоците от пари и оръжия" и се обяви против популистките демагогии, които не помагат за консолидирането на мира и стабилността.

Посещението на Франциск в Кайро е първата му визита като глава на Римокатолическата църква. Папа Йоан Павел Втори посети Египет през 2000 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови