Край на смъртта и ужаса в Сирия, поиска папа Франциск на Великден

offnews Последна промяна на 16 април 2017 в 15:29 3287 0

В литургията си за Великден, отслужена тази сутрин на открито за Великден, на площад "Свети Петър", който беше украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия, папа Франциск прочете откъси от Евангелието на гръцки и латински, предаде ДПА.

"В тази земя на болки, трагедии, на фона на толкова много нещастия, вярата във възкръсналия Христос ни дава смисъл, (позволява ни) да погледнем отвъд", каза Франциск.

Той заяви, че е разговарял по телефона с болен човек вчера и му е казал, че "няма обяснение" за болестта му, но му напомнил, че дори Исус Христос трябвало да преживее разпятието.

"Никой не ни пита: Щастливи ли сме със случващото се в света? Готови ли сме да носим този кръст?", каза папата.

Великден е "повече от забава с много цветя", заяви Франциск и завърши речта си, казвайки: "Като си отивате към къщи днес, повтаряйте си: Христос възкресе".

Папата окачестви като "подло" нападение вчерашния бомбен атентат срещу автобуси с евакуиращи се сирийци край Алепо, при който загинаха най-малко 112 души, предаде Ройтерс. Папа Франциск призова да бъде сложен край на „ужаса и смъртта“ в Сирия.

Сред присъстващите на днешната литургия имаше десетки кардинали и епископи и други висши прелати, както и десетки хиляди поклонници, които бяха подложени на строги проверки за сигурност по антитерористични съображения.

По-късно папата ще отправи посланието си за мир и благословия "Урби ет Орби" ("Към града и към света"). То е един от най-познатите ритуали в Римокатолическата църква и се отправя от папите най-малко два пъти годишно за Коледа и Великден.

Посланието се отправя от балкона на базиликата "Свети Петър", също и след избиране на нов папа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови