България гласува срещу САЩ в ООН и увери, че не очаква влошаване на отношенията

Александра Маркарян 22 декември 2017 в 16:45 9738 3

България е гласувала против САЩ и за резолюцията, осъждаща решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Това се казва в отговор на Министерството до OFFNews в отговор на наше запитване след приемането ѝ от Общото събрание на ООН.

Резолюцията, предложена от Йемен от името на арабските страни, бе подкрепена от 128 държави. 9 гласуваха "против": Гватемала, Хондурас, Израел, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау, Того и САЩ. 35 се въздържаха.

За OFFNews от Външно уточниха, че страната ни не е сред въздържалите се, а сред подкрепилите текста и подчертаха, че "Република България гласува заедно с мнозинството от държавите членки на ЕС (22 държави) в подкрепа на резолюцията".

"Нашата страна нееднократно е заявявала своята позиция по решаването на Близкоизточния конфликт и тя остава непроменена. България винаги е подкрепяла Близкоизточния мирен процес - се казва още в отговора на външното ни министерство. Българската страна смята, че единственият начин за намиране на трайно и справедливо решение на израелско-палестинския конфликт е посредством преговори между израелската и палестинска страна, които да доведат до създаването на функционираща, демократична и правова палестинска държава, съжителстваща в условия на мир и сигурност с Държавата Израел. Решението на основата на две държави е единственият път за постигане на траен мир и сигурност между Израел и палестинците. Споделяме ангажимента на ЕС за постигане на такова решение, потвърден и от Европейския съвет на 14 декември т.г.

Йерусалим има специално значение и е свещен град за различни вероизповедания и статутът му следва да бъде определен в рамките на израелско-палестинските преговори за мир.

В качеството си на страна-членка и предстоящ Председател на Съвета на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта."

Ден преди гласуването американският президент заплаши днес да спре финансовата помощ за страните, които гласуват в ООН в подкрепа на проекторезолюцията срещу решението му да признае Йерусалим за столица на Израел. Затова попитахме Външно и за очакванията им дали това гласуване на България ще повлияе на отношенията със САЩ.

"Република България има дългосрочни стратегически и партньорски отношения със САЩ и Държавата Израел и не смятаме, че върху тях ще има отражение заявяването на позиция чрез гласуване в Общото събрание на ООН", се казва в отговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

23.12 2017 в 10:49

Значи, тя цялата работа е провокация. Главно от страна на САЩ и Израел. Понеже в цялото говорене, се съобщи, че след като Тръмп обяви преместването на посолството, е започнал процес по търсене на терен за строеж, който щял да бъде завършен към ту КРАЯ НА ВТОРИЯ МАНДАТ на Тръмп.
Демек, колкото го изпълниха предишните, толкова ще го изпълни и той. От тук на татък, какво точно целят да направят можем само да спекулираме. ч

77927

2

El Commandante

22.12 2017 в 21:54

Не виждам за какво сте си правили труда да пращате запитване, като то веднага след гласуването беше ясно кой как е гласувал, то не беше тайно.

И няма смисъл да се търсят сензации и да се пише че България в гласувала против, гачели сме направили нещо различно от ЕС, който гласува ан блок против УСА.

25665

1

Victimized

22.12 2017 в 18:08

Клуб " Америка за България" ще са особено щастливи.
Добре е за тях, че държавния департамент не взима на сериозно Тръмп, но и това време ще дойде : Д
 
X

Подкастът на OFFNews