Отнеха всички титли на Ланс Армстронг

Александра Маркарян 25 август 2012 в 08:57 3587 2

Ланс Армстронг Снимка: EPA
Ланс Армстронг Снимка: EPA

Всички 7 титли от колоездачната надпревара „Тур дьо Франс” на един от най-легендарните спортисти Ланс Армстронг бяха отнети.

40-годишният състезател, сложил край на кариерата си през 2011 г., е наказан заради употреба на забранени вещества и разпространението им от антидопинговата агенция на САЩ USDA. Наказанието е доживотно.

Анулират се всички негови резултати, постигнати след 1 август 1998 г. 7-те титли от „Тур дьо Франс” са спечелени между 1999 и 2005 г.

Армстронг губи всички медали и премии, спечелени от 1 август 1998 г. до края на спортната си кариера.

Американецът нито веднъж не е давал положителна проба. Той твърди, че е невинен. Срещу него обаче са свидетелствали „повече от дузина свидетели, които се съгласиха да свидетелстват и да предоставят доказателства от първа ръка за участието на отбора US Postal в употреба и разпространение на допинг. Като част от разследването, г-н Армстронг беше поканен да даде обяснение за времето, което е прекарал в отбора на US Postal, но той отказа", се казва в официално изявление на USADA. 

В петък, 24 август, Армстронг заяви, че спира да се бори срещу постоянните обвинения.

Изявлението му бе предшествано от решението на Федералния съд в Остин, Тексас, от понеделник, 20 август, който отхвърли жалбата на Армстронг срещу USADA. 

„Той имаше срок до полунощ в четвъртък, 23 август, да оспори доказателствата срещу него пред неутрален арбитраж, както е предвидено от законодателството на САЩ.... Г-н Армстронг избра да не оспорва факта, че той е употребявал забранени вещества най-рано от 1 август 1998 г. и е участвал в заговор за прикриване на действията му", се казва още в изявление на USADA.

Според USADA нарушенията, заради които Ланс Армстронг е санкциониран, са:

1. Употреба и/или опит за използване на забранени вещества и/или други методи включително ЕПО, кръвопреливане, тестостерон, кортикостероиди и маскиращи агенти.

2. Притежание на забранени вещества и/или други методи включително ЕПО, кръвопреливане, тестостерон, кортикостероиди и маскиращи агенти, както и свързаното с тях оборудване (като игли, кръвни банки, контейнери за съхранение, измервателни устройства и др.)

3. Трафик на ЕПО, тестостерон и кортикостероиди.

4. Разпореждане и/или опит за разпореждане на други лица да употребяват ЕПО, тестостерон и кортизон. 

5. Подпомагане, асистиране, насърчаване, съучастие, прикриване и други действия, свързани с нарушаването и/или опита за нарушаване на едно или повече антидопингови правила. 

"На 12 юни 2012 г. USADA издаде известие, информиращо г-н Армстронг и пет други лица, включително директорa на отбора, един треньор и трима лекари от екипа, че има намерение да започне производство срещу тях. На 28 юни 2012 г. след процес на преразглеждане, посочен в приложимите правила, USADA уведоми г-н Армстронг и другите пет лица, че независима комисия смята за неопровержими доказателствата за нарушение на антидопинговите правила."

Нито една проба не показва употреба на допинг от страна на Ланс Армстронг, но според USADA "научните данни показват, че г-н Армстронг е използвал кръвна манипулация, включително ЕПО и преливане на кръв по време на завръщането му в "Тур дьо Франс" през 2009 г.".

Ето какво пише самият Армстронг по повод решението в изявление, публикувано на личния му уебсайт:

Има момент в живота на всеки човек, когато трябва да каже „Достатъчно!”. За мен този момент е сега.

Борих се с твърденията, че съм мамил и съм имал нечестно предимство при спечелването на седемте ми титли от „Тур дьо Франс”.

През последните три години бях подложен на двугодишно федерално криминално разследване, последвано противоконституционен лов на вещици от Травис Тайгарт (директор на USADA-бел. ред.).

Отказвам да участвам в процес, който е толкова едностранчив и нечестен.

Противно на това, което Тайгарт казва, няма нито едно физическо доказателство в подрепа на неговите странни и отвратителни твърдения.

Бях на разположение 24 часа в денонощието навсякъде по света. По време на състезания. Извън състезания. Кръв. Урина. Осигурих им всичко, което поискаха.

Какъв е смисълът на всички тези тестове, ако накрая USADA не ги вземе предвид?

От самото начало, впрочем, целта на това разследване не беше да се установи истината, а да бъда наказан на всяка цена.

USADA не спази 8-годишния давностен срок при предявяване на обвинения. USADA наруши закона, обърна гръб на собствените си правила.

USADA не може да настоява да контролира професионалния международен спорт и да се опитва да ме лиши от седемте ми титли от „Тур дьо Франс”.

Знам кой спечели тези седем тура. Моите съотборници знаят кой спечели тези седем тура и всеки, срещу когото се състезавах, знае кой спечели тези седем тура.

Всички се състезавахме заедно. За три седмици по същите пътища, същите планини трябваше да се борим с всички промени на времето и природните стихии.

Нямаше преки пътища, нямаше специално третиране.

Същите писти, същите правила.

Най-трудното състезание в света, което най-силният мъж печели. Никой никога не може да промени това. Особено Травис Тайгарт.

Днес обръщам страницата. Повече няма да се занимавам с това, независимо от обстоятелствата. Ще посветя себе си на работата, която започнах още преди да спечеля и една титла от „Тур дьо Франс”: да служа на хората и семействата, засегнати от рак.

Този октомври моята фондация ще отпразнува 15 години служба на оцелелите от рака. Имаме много работа за вършене. Имам отговорност към всички онези, които посветиха времето и енергията си на каузата за борбата с рака. Няма да спра да се боря за тази мисия.

Продължавайки напред, аз посвещавам себе си да отгледам прекрасните си (и пълни с енергия) пет деца, борейки се срещу рака и опитвайки се да бъда най-силният 40-годишен на планетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!