Спонсорите на Армстронг: Няма да оттеглим подкрепата си

Александра Маркарян 25 август 2012 в 21:48 2407 1

Ланс Армстронг
Ланс Армстронг

Ланс Армстронг може да загуби милиони долари след отнемането на седемте му титли от „Тур дьо Франс”, както и получените след 1998 г. премии. Основните му спонсори обаче са категорични, че няма да оттеглят подкрепата си от легендарния спортист, а ще продължат да работят с него и фондацията му за борба с рака Livestrong.

Решението за отнемането на титлите взе американската антидопингова агенция USADA. Мотивът е употреба на забранени вещества – обвинение, което не е доказано от нито една проба, но зад което застават „десетки свидетели”, по думите на директора на агенцията Травис Тайгарт.

Заради доживотното наказание 40-годишният Армстронг може да бъде принуден да върне милиони долари, получени като награди от 1998 г. до края на спортната си кариера през 2011 г.

Победителят в „Тур дьо Франс” получава 450 000 евро плюс бонуси, което при седемкратния победител Армстронг означава поне 4 милиона долара. Според Sports Illustrated средният годишен доход на Армстронг е бил 500 000 долара през 2004 и 2005 г., а общо състоянието му се изчислява на 100 милиона долара.

Спонсорите му обаче нямат намерение да оттеглят подкрепата си.

Говорител на Nike заяви:

„Тъжни сме, че Ланс Армстронг повече може и да не е в състояние да участва в определени състезания и че изглежда, че това ще повлияе на неговите титли. Ланс заяви, че е невинен и беше непоколебим в позицията си. Nke планира да продължи да подкрепя Ланс и фондацията на Ланс Армстронг, създадена да служи на оцелелите в борбата с рака”.

Nike е основният спонсор на Армстронг.

Пол Чиб, вицепрезидент на американската Anheuser-Busch (американска компания, производител на бира със седалище в град Сейнт Луис), спонсор на Livestrong, заяви: „Нашето партньорство с Ланс остава непроменено”.

„Той вдъхновява милиони с атлетическите си постижения и посвещението си да помага на оцелелите в борбата с рака и техните семейства”, каза Чиб в изявление.

Производителят на велосипеди Trek, който има договор за спонсорство с Армстронг, обяви, че ще анализира ситуацията и следи развитието на случая.

Производителят на облекла и аксесоари Oakley и производителят на енергийни храни Honey Stinger също остават партньори на фондацията и нейни спонсори, стана ясно от изявления от двете компании.

Организаторите на „Тур дьо Франс” все още не са коментирали случая с Армстронг и решението на USADA.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови