Отломки от китайска ракета летят към Земята, никой не знае къде точно ще паднат

НаукаOFFNews 07 май 2021 в 19:45 6767 0

Кредит: Space-Track.Org

Голяма китайска ракета е в процес на неконтролирано връщане обратно в земната атмосфера. Все още не е ясно къде и кога отломките ѝ ще се сблъскат с нашата планета. Пентагонът ги проследява. Публикувани са вероятни координати за навлизане на остатъците от ракетата в атмосферата.

Точното място ще бъде известно едва в рамките на часове по-рано, се казва в изявлението на американското космическо командване, клон на американската армия.

Очаква се ядрото на ракетата CZ-5B (Long March 5B), която Китай изстреля на 29 април, да се върне на Земята около 8 май, заяви Космическото командване.

В туит организацията за проследяване на космически обекти към Пентагона Space-Track.Org уточнява данните за прогнозното повторно навлизане в атмосферата: 8 май 2021 г. 23:13 (UTC) +/- 540 минути на географска ширина 38,1 дължина 62,5. Това е огромен 18-часов прозорец и времето и местоположението силно варират. Точната траектория на отломките все още не е ясна.


Макар и несигурни, проверихме къде се падат тези координати - близо до селището Байрамали в Туркменистан.

Астрофизикът от Харвард Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell) заявява пред CNN, че ракетата се е движила с 29 000 км/ч, което означава, че малка промяна в орбитата би променила драстично траекторията. Въз основа на сегашната орбита на ракетата, отломките могат да паднат на север до Ню Йорк, Мадрид или Пекин и на юг до Южно Чили или Уелингтън, Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Голяма част от ракетата вероятно ще изгори при повторното си навлизане в атмосферата, но експертите са загрижени, че някои отломки може да достигнат Земята. Те биха могли да ударят населено място, но е много по-вероятно да паднат в океана. По-голямата част от повърхността на Земята са водни площи, а голяма част от Земята е необитавана.

 Възможните места за повторно влизане са навсякъде по сините и жълтите траектории. Кредит: aerospace.org

Макдауъл успокои пред CNN, че рискът отломки да причинят щети е "доста малък", но не е нулев.

За последен път китайска ракета, подобна на Long March 5B, навлезе в атмосферата и отломките паднаха върху сгради в две села в Кот д'Ивоар.

Макдауъл поясни пред Space News, че да се оставят отломки да падат неконтролирано в атмосферата е "неприемливо". "От 1990 г. нищо над 10 тона умишлено не е оставено в орбита, за да се върне неконтролирано", отбелязва астрофизикът.

Смята се, че ракетата тежи около 21 тона.

Long March 5B носеше първия компонент на китайската космическа станция, която Китай се стреми да завърши до 2022 г.

Изстрелването е една от 11 планирани мисии за изграждане на станцията.

Източник: US Space Command Has an ETA For When That Uncontrolled Rocket Will Crash Down, Business Insider.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!