Отказвам да воювам повече! Вагнеровци разказват как Русия се е отрекла от тях

Отидох да се бия за царя и отечеството, а когато се върнах, заварих банда бюрократи

OFFNews 29 септември 2023 в 13:15 5169 5

лого

Снимка Интернет

Бойците от ЧВК "Вагнер" се завръщат на фронта в Украйна. Преди два дни оператор на дрон от състава на украинските въоръжени сили, съобщи за телевизионния канал CNN, че "музикантите" са се появили отново на бойното поле в Донецка област. Снощи руският президент Владимир Путин бе показан как приема в Кремъл бившия шеф на щаба на "Вагнер" Андрей Трошев, като говорителят му Дмитрий Песков уточни, че Трошев работи в Министерството на отбраната. Според руската агенция "Интерфакс" Путин е поръчал на Трошев да създаде доброволчески подразделения от бойци на частната армия, които да се бият в Украйна.

Примамката отново е високи заплати, обещания за почести и грижи от страна на държавата.

Бивши бойци на ЧВК "Вагнер" обаче на собствен гръб изпитаха грижата на Русия към тях.

Ето някои техни разкази пред "Важные истории":

Отидох да се бия за царя и отечеството, а когато се върнах, заварих банда бюрократи

"Прибрах се у дома през април. Останах вкъщи един месец, защото се страхувах да изляза. Имах много контузии. Бях ранен, извадиха част от шрапнелите и ме изпратиха отново на фронта. Все още имам шрапнел в ръката си, тя гние", казва 38-годишният Александър (името е променено) от Брянска област. - Отидох в службата за наборна военна служба и им обясних, че имам медал за храброст, който е основа за издаване на удостоверение за ветеран. То ми е необходимо, за да бъда възстановен в пълен размер за сметка на държавата и да се върна (на фронта). И бих искал да пререгистрирам някои от обезщетенията на майка ми, така че да плаща по-малко за апартамента. Аз нямам съпруга и деца. Нямам какво да губя, освен собствения си живот. Освен това знам как да направя нещо: аз съм активен участник в "месомелачката Бахмут". Казаха ми, че нямат регламент как да се прави всичко това (за бойците на ЧВК "Вагнер"). Попитах: "Ами президентският указ?". Те ми казаха: "Изчезвай, махай се оттук". Така че аз си тръгнах."

В края на април 2023 г. Владимир Путин подписа закон, според който "бойците от организациите, насърчаващи изпълнението на задачите на руските въоръжени сили", също могат да бъдат признати за ветерани.

В интернет Александър открива държавен фонд "за подпомагане на участниците в специалната военна операция" - "Защитници на отечеството". Клонове на фонда са открити във всички региони на Русия.

"Отидох във фонда и казах: "Вие помагате с организирането на документите. Трябва да отида в болница. От шест месеца имам шрапнели в ръцете си", спомня си Александър. - Отговориха ми, че не знаят нищо и трябва да отида в центъра за военна регистрация. В този фонд работи банда грубияни, спорих с тях по телефона, постоянно ме обиждаха. Когато вече повдигнах въпроса за целесъобразността от функционирането на тази организация, след като отказват да ми помогнат, един от шефовете там ми каза: "Сега ще се обадя на "Вагнер", те ще дойдат и бързо ще ви вкарат в ред".

Фондацията "Защитници на отечеството" е създадена с указ на Владимир Путин през пролетта на 2023 г. Сред задачите ѝ е да оказва различна помощ на участниците във войната срещу Украйна: регистрация на статут на ветерани, медицинско лечение, преквалификация, заетост и т.н. Путин назначава Анна Цивилева, съпругата на губернатора на Кемеровска област, за ръководител на фонда. Според "Агенция" Цивилева е роднина на Владимир Путин.

За масовите откази да се предостави на вагнеровци какъвто и да е статут на участници във войната срещу Украйна говори призовава и комисарят по правата на човека в Смоленска област Александър Капустин.

"Обърнах се към Брянската управа, към Московската управа, към Министерството на отбраната, към военната прокуратура и три пъти писах до президентската администрация. Чист бюрократичен произвол! Писах на Путин, че съм отишъл да се бия за царя и отечеството, а като се върнах - където и да отидеш, все шайка бюрократи", разказва Александър.

Според него в последното си писмо до президента той пише: "Ако сте наясно с всичко, което се случва с нас. Ако сте наясно, че Мишустин, знаейки, че нашата организация вече не съществува, решава, че трябва да кандидатстваме в онези организации, в които сме се борили, в които сме били вписани. Ако знаете за всичко това и то е нормално, тогава ме изпратете извън страната, нека ме вкарат в затвора там. Предпочитам да седя там под изтезания до края на живота си и да умра като куче, отколкото да живея тук с вас и сред тези хора, които създават тези бюрократични пречки.".

През август премиерът Михаил Мишустин подписа постановление за правилата за издаване на удостоверения за ветерани, според което заявлението трябва да се подаде в организацията, с която боецът е подписал договор. Месец преди това Путин заяви, че ЧВК "Вагнер" не съществува юридически, въпреки че по-рано призна, че групата се финансира изцяло от държавния бюджет и само през последната година е получила над 86 млрд. рубли.

Отнесени и морално убити

Руслан (името е променено), 35 г., от Тамбовска област, е офицер от запаса, но попада в ЧВК "Вагнер" от затвора.

"Аз просто имам една много красива история. Когато влязох в затвора, на дъщеря ми, на съпругата ми казах, че съм в командировка. И те просто разбра, че съм военен и съм в командировка. Мина известно време и съпругата ми каза на детето, че съм на война и че скоро ще се върна. Всичко се получи по този начин - върнах се", разказва Руслан.

В продължение на шест месеца той се сражава в щурмова единица край Бахмут, докато не е тежко ранен.

"Мислех, че ще ми е по-лесно, защото съм служил 10 г. в армията. Но стигнах там, поговорих с инструкторите и разбрах, че изобщо не знам нищо за армията и войната. Каквито познания имах - те бяха безполезни".

След като се завръща у дома, Руслан се опитва да получи и обещаните от руските власти обезщетения за участниците в инвазията в Украйна.

"Подадох молба в службата за военна повинност и във фондация "Защитници на отечеството". Навсякъде казваха, че "Вагнер" не е участвал (в "специалната операция"). След това писах на губернатора и на президента. Досега никой не ми е отговорил", казва Руслан. По думите му никой от колегите му от ЧВК "Вагнер" все още не е успял да се сдобие с ветерански удостоверения.

"Никъде не мога да си намеря работа, защото не получавам свидетелство за съдимост от държавните служби", продължава Александър от Брянска област. - Работих един месец в друг град за 40 000 като охранител. И получих работата наготово - чрез един познат. А един мой приятел в Москва дори плати пари, за да си намери работа в охранителна организация. Не го наеха само защото беше от нашата група ("Вагнер"). Предполагам, че просто има дискриминация спрямо нас. Виждате ли, тя (ЧВК "Вагнер") беше дискредитирана от действията на нашето ръководство или на нашето правителство - не знам, това не е моя работа, аз съм малък човек, обикновен щурмовак".

На въпроса дали все още има желание да се върне на фронта Александър реагира много бурно: "Не, разбира се, че не, не, не! Нямам никакво желание да се бия повече. Нека да горят в ада. И дори няма да участвам в никакви патриотични мероприятия. Поканиха ме да говоря в училището. Отказах: нямам маска, няма как. Дори няма да агитирам за това. Те просто ме взеха и ме убиха морално, унищожиха всичко".

В "месомелачката на Бахмут" загиват 20 000 бойци на "Вагнер", половината от които са бивши затворници, каза в края на май лидерът на музикантите Евгений Пригожин, който по-късно загина в самолетна катастрофа. На въпроса дали тези жертви са си стрували, Руслан първо отговаря, че не знае, а след това разказва, че собственият му брат също е бил вербуван в затвора от "Вагнер" и е загинал на фронта.

"Той загина... Той загина като герой", казва Руслан с колебание. - Животът му всъщност не се разви добре. Няма семейство. Пиеше много. Или пиеше, или беше в затвора. Така протичаше животът му. И когато беше на 40 г., отиде там (на фронта). Можеше да завърши живота си по друг начин, но умря така. Сега с дъщеря ми, когато посещаваме гроба му, й казвам: "Това е твоят чичо. Тук е погребан, тук са наградите му. Ние трябва да се гордеем с него.

Руслан не можа да формулира целите на войната на Русия срещу Украйна и нарече въпроса "чисто политически".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

29.09 2023 в 17:20

Собствената им страна ги лъже както си иска, а тия всеки път настъпват мотиката без каквато и да било загуба на ентусиазъм. Алкаши, сър! :D

1066

4

alcom4

29.09 2023 в 17:10

Родили са се с робска психика. Възпитани са като роби да се подчиняват.Това е съдбата на повечето граждани на Русия?

936

3

escrin

29.09 2023 в 15:38

"Или пиеше, или беше в затвора. Така протичаше животът му ... Сега с дъщеря ми, когато посещаваме гроба му, й казвам: "Това е твоят чичо, тук са наградите му. Трябва да се гордеем с него."

Ех, братче. Няма по-глупав народ от руския, тия хора са ментално осакатени генетично

-1650

2

ob1

29.09 2023 в 14:16

за царя и отечеството...
И тук се сещаме, че последният им цар беше свитнат преди 105г - ето какво е минималното изоставане в мисленето на блатното население. А аз приказвах, че са застинали някъде в 60те... вятър и мъгла.

"Нека да горят в ада." - няма как да не се съглася :)

2099

1

Mateevk

29.09 2023 в 14:08

Много "красива история", няма що! Просто прелива от "красота". Така е като отиваш да се биеш за царя и отечеството и си пропуснал малката подробност, че от 1917 г. вече сте република. А целите на войната? Що за въпрос за му задали? Че той и Путин не е наясно с тях. Затова всеки ден ги мени според зависи.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика