ВСУ потвърди: Наемници на 'Вагнер' се появиха на бойното поле край Бахмут

OFFNews 27 септември 2023 в 12:46 4816 0

бойци

Снимка СНН

На фронта.

Оператор на дрон от състава на украинските въоръжени сили, съобщи за телевизионния канал CNN, цитиран от "Медуза", че наемниците от ЧВК "Вагнер" са се появили отново на бойното поле в Донецка област.

Според украинския военен хората на Евгений Пригожин "бързо сменили командирите си" и се завърнали край Бахмут. Той смята появата на ЧВК "Вагнер" на бойното поле в областта за "компенсация за недостига на личен състав на руската армия".

Както отбелязва "Агенция", това е първото потвърждение от ВСУ, че частите на вагнеровци са се завърнали в Донецка област. По-рано за това писаха руски провоенни канали в Телеграм и "военни кореспонденти".

На 26 септември близкият до руското министерство на отбраната канал "Рибар" съобщи, че "подразделенията на ЧВК започнаха да се завръщат край Бахмут, за да проведат контранастъпление на загубените по-рано позиции". На 23 септември каналът "Сива зона", който е свързан с ЧВК "Вагнер", съобщава, че наемниците "сега ще навлязат в посока Бахмут".

Боевете за Бахмут продължават от лятото на 2022 г. От руска страна в този участък от фронта активно участват хората на Готвача на Путин. На 21 май 2023 г. Евгений Пригожин заяви, че градът е преминал изцяло под руски контрол и обяви изтеглянето на наемниците си от Бахмут.

След бунта на Пригожин някои от хората му подписаха договори с руското Министерство на отбраната. В началото на септември, малко след самолетната катастрофа, при която загиват Пригожин и Дмитрий Уткин, ЧВК "Вагнер" преустановява набирането на наемници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика